Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din 2008, şi se aşteaptă ca Marea Britanie să evite recesiunea iar rata inflaţiei să înceapă să scadă, transmit Reuters.
Creșterea este în linie cu previziunile analiștilor
Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 4,25% până la 4,50%, a 12-a creştere consecutivă a costurilor de împrumut, dar în linie cu previziunile analiştilor.
Banca Angliei nu mai previzionează o recesiune, după ce a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei britanice, şi se aşteaptă ca ritmul de scădere al inflaţiei să fie mai lent decât spera, în principal în urma creşterilor persistente ale preţurilor alimentelor.
„Dacă vor fi dovezi ale unor presiuni mai persistente, atunci va fi necesară o nouă înăsprire a politicii monetare”, se arată în comunicatul BoE.
În condiţiile declinului preţurilor energiei, Banca Angliei se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă la 5,1% până la finalul anului, de la un nivel de 10,1% în martie. De asemenea, BoE nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până în 2025.
În plus, Banca Angliei previzionează un ritm mai solid de creştere a salariilor şi o rată mai scăzută a şomajului, faţă de estimarea din februarie. Instituţia a indicat un avans al economiei britanice de 0,25% anul acesta – după ce în februarie prognoza un declin de 0,5%.
Cea mai semnificativă revizuire privind economia
Economistul șef al BoE, Huw Pill, a declarat luna trecută că întreprinderile și persoanele fizice britanice trebuie să accepte faptul că veniturile lor au scăzut în termeni ajustați la inflație, ceea ce a declanșat critici din partea sindicatelor și a unora dintre foștii responsabili cu stabilirea ratelor BoE.
Scăderea preţurilor energiei, stimulentele fiscale şi îmbunătăţirea încrederii companiilor şi consumatorilor au determinat BoE să anunţe cea mai semnificativă revizuire în creştere din 1997 a proiecţiilor privind economia, eliminând referirile la recesiunea prognozată anterior şi anticipând că economia reală va înregistra un nivel cu 2,25% mai ridicat până la mijlocul lui 2026, decât estima în februarie 2023.
Săptămâna trecută, atât Rezerva Federală a SUA, cât și Banca Centrală Europeană și-au majorat ratele de referință ale împrumuturilor cu 25 de puncte de bază. În timp ce președintele Fed, Jerome Powell, a sugerat o pauză, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că este prea devreme pentru a se opri.