Comitetul de politică monetară de la BoE a lăsat dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, nivel la care a rămas nemodificată din luna martie 2009. De asemenea, Banca Angliei nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.
În 2013, Banca Angliei susţinea că va lua în considerare o majorare a dobânzii de referinţă doar atunci când rata şomajului va scădea până la nivelul de 7%.
Graţie relansării surprinzătoare înregistrată la finele anului trecut de economia britanică, rata şomajului începe să se apropie de nivelul avut în vedere de BoE. Dar instituţia a decis anul acesta să-şi revizuiască politica urmând ca, în loc să se concentreze pe un singur indicator, să monitorizeze o gamă largă de indicatori, precum participarea pe piaţa muncii, numărul de ore lucrate, creşterea salariilor sau ponderea locurilor de muncă cu program redus.
În perioada ianuarie – martie 2014, economia Marii Britanii a crescut cu 0,8%, al cincilea trimestru consecutiv de creştere. Şi rata şomajului a scăzut la 6,6% în perioada martie – mai 2014.
Analiştii se aşteaptă ca prima majorare a dobânzii să fie anunţată spre sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2015. O eventuală majorare a costului creditului în acest an ar face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creşte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2009.
Rezerva Federală americană este aşteptată să majoreze dobânda la mijlocul anului următor, în timp ce Banca Centrală Europeană a introdus luna trecută noi măsuri de stimulare pentru a relansa economia zonei euro.
Şi Rezerva Federală a SUA (Fed) a semnalat, la reuniunea de politică monetară de miercuri, că în luna octombrie a acestui an va înceta achiziţiile de obligaţiuni.
SURSA: Agerpres