Comitetul de politică monetară al BoE a lăsat dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, nivel la care a rămas nemodificată din luna martie 2009. De asemenea, Banca Angliei nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.
Unii membri ai Comitetului de politică monetară susţin că se apropie momentul renunţării la măsurile de stimulare a economiei, după ce rata şomajului a scăzut la 6,5% în perioada martie-mai 2014, de la 7,8% în perioada similară din 2013.
Analiştii se aşteaptă ca prima majorare a dobânzii să fie anunţată spre sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2015. O eventuală majorare a costului creditului în acest an ar face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creşte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2009.
Rezerva Federală americană este aşteptată să majoreze dobânda la mijlocul anului următor, în timp ce Banca Centrală Europeană a introdus luna trecută noi măsuri de stimulare pentru a relansa economia zonei euro.
PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, iar datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.
Comparativ cu trimestrul doi din 2014, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 şi al şaselea trimestru consecutiv de creştere.
Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.
SURSA: Agerpres