Banca Angliei va crește rata dobânzii la 5,25%
Banca Angliei a decis să crească rata dobânzii la 5,25%, după ce a crescut rapid ratele de la nivelul minim record din decembrie 2021, după ce a avut loc războiul din Ucraina. Cu toate acestea, temerile economiștilor privind o posibilă încetinire a economiei britanice ca urmare a costurilor mai mari ale împrumuturilor au dus la abordări mai prudente din partea Băncii Angliei.
În prezent, inflația este un motiv de îngrijorare pentru Guvernul de la Londra, având un indice al prețurilor de consum (IPC) de 7,9%, adică de patru ori mai mare decât ținta stabilită de Banca Angliei (2%). Prețurile proprietăților scad rapid, afectând proprietarii de case care semnează împrumuturi ipotecare pe termene mai lungi pentru a face față facturilor mari, activitatea sectorului privat încetinește atât în Marea Britanie, cât și în Europa, iar scăderea cererii de exporturi afectează industria prelucrătoare din Marea Britanie.
Cu toate acestea, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, rămâne optimist, susținând ferm că inflația este în scădere. La polul opus, însă, există persoane care îl acuză de gestionare economică defectuoasă pentru ignorarea avertismentelor privind costurile dobânzilor datoriei.
Datoria publică a Marii Britanii a depășit 100% din PIB
Vă amintim că Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie a dezvăluit că datoria netă a sectorului public din Regatul Unit a depășit 100% din produsul intern brut în mai 2023, în principal, din cauza unor împrumuturi mai mari decât cele anticipate. Excluzând datoria băncilor controlate de stat, datoria netă a sectorului public s-a situat la 2.567.000 miliarde de lire sterline (3.280 miliarde de dolari), echivalentul a 100,1% din produsul intern brut.
Pentru prima dată din 1961, datoria netă a sectorului public a depășit 100% din PIB, deși a depășit pentru scurt timp această valoare și în timpul pandemiei provocată de coronavirus, înainte de a fi ajustată în jos. Potrivit sursei citate anterior, împrumuturile guvernamentale s-au ridicat în mai 2023 la 20,045 miliarde de lire sterline.
Un sondaj realizat de agenția de presă Reuters în rândul economiștilor a indicat că împrumuturile nete ale sectorului public, excluzând băncile de stat, au fost de 19,5 miliarde de lire sterline. În plus, salariile din Marea Britanie au înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii 20 de ani, excluzând perioada pandemiei provocată de coronavirus. Această evoluție a sporit așteptările privind o potențială majorare a ratei dobânzii de către Banca Angliei (BoE).