Jin, fost viceministru de Finanţe al Chinei şi fost vicepreşedinte al Băncii Asiatice de Dezvoltare, a avut duminică prima sa apariţie în faţa presei în calitate de preşedinte al băncii şi a declarat că echipa sa lucrează deja la proiecte care trebuie finalizate. ”Ne consultăm cu clienţii noştri şi pregătim proiecte (…). Intenţionăm să prezentăm primele proiecte spre aprobare înainte de finele anului”, a spus Jin.
Momentan, banca va cofinanţa planuri sprijinite de alte organisme multilaterale, precum Banca Mondială sau Banca Asiatică de Dezvoltare, care urmăresc aceleaşi principii cu cele ale BAII. ”Lucrăm cu acei parteneri care urmăresc aceleaşi standarde”, a afirmat preşedintele băncii.
Jin a precizat clar care sunt principiile băncii pe care o conduce şi a subliniat că instituţia va fi ”austeră, verde şi curată”. ”Voi respecta normativele şi mă voi asigura că toate politicile vor fi implementate”, a răspuns el, întrebat fiind despre modul în care va acţiona banca dacă vor fi constatate suspiciuni de corupţie legate de instituţie sau de vreunul dintre proiectele sale. În ceea ce priveşte membrii săi sau marii absenţi, SUA şi Japonia, Jin a declarat că ”uşa BAII este deschisă”, dar nu a precizat dacă va fi permis accesul Taiwanului, după ce sâmbătă a câştigat preşedinţia insulei Partidul Democrat Progresist.
De asemenea, nu a clarificat cine va ocupa posturile din conducere, precum cel de vicepreşedinte, pe care îl solicită marii acţionari, printre care India, sau cel de director general. Jin a comentat unele dintre detaliile funcţionării noii bănci şi a explicat că împrumuturile vor fi acordate în dolari, deşi ar putea fi mărit capitalul în alte valute. Totodată, a subliniat că puterea Chinei în BAII, unde este principalul investitor şi are capacitatea de a bloca deciziile a trei părţi dintre voturi, s-ar putea diminua în viitor, odată cu intrarea unor noi membri. (Sursa: Agerpres)