În primele şase luni din 2014, Banca Comercială Carpatica raportase o pierdere de 350.000 de lei.
Potrivit sursei citate, în primul semestru al acestui an, Banca Carpatica a înregistrat venituri nete de 58 milioane lei, în scădere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se ridicau la 97,3 milioane lei, în principal ca urmare a veniturilor mai scăzute din activele financiare.
Veniturile nete din activităţi comerciale indică o creştere cu 2% faţă de perioada similară din anul precedent, la 43 milioane lei în primul semestru, comparativ cu 42,3 milioane lei în acelaşi interval al anului trecut.
Creditele (brute) acordate clienţilor în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 au fost în scădere cu 16,6%, raportat la primul semestru din 2014, în principal din cauza efectului cumulat al creditelor scoase în afara bilanţului (217,6 milioane de lei) şi al recuperărilor (172 milioane de lei), care au neutralizat cele 147 milioane de lei credite noi.
Totodată, rata de adecvare a capitalului, de 8,1%, a înregistrat o scădere de la 10,8% la 31 decembrie 2014 'ca efect al pierderii înregistrate în primul semestru al anului şi creşterii provizioanelor RAS din cursul anului 2015'.
În primul semestru, cheltuielile operaţionale au fost de 73 milioane lei, mai mici cu 1,8 milioane lei sau 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În ceea ce priveşte depozitele atrase de la clienţi, valoarea acestora a scăzut cu 75 milioane lei sau 2,6% faţă de 31 decembrie 2014.
Banca Comercială Carpatica este o instituţie financiară cu capital social majoritar românesc, ale cărei acţiuni sunt listate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti.
La data de 27 iunie 2015, banca a informat despre iniţierea unor discuţii pe bază de exclusivitate cu J. C. Flowers, cu privire la o infuzie de capital în valoare de 110 milioane de lei, anunţul venind imediat după ce acţionarii băncii au hotărât trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a băncii prin aprobarea la data de 18 iunie a reducerii urmată de majorarea capitalului.
Ulterior, pe 8 iulie, conducerea băncii a fost informată cu privire la semnarea unui Memorandum (Memorandum of Understanding) între J. C. Flowers şi acţionari care deţin aproximativ 57% din acţiunile băncii.
"În acest context dificil, echipa de conducere a depus eforturi pentru protejarea veniturilor din activitatea de bază a băncii, fiind înregistrate venituri în creştere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, continuăm iniţiativele de control şi reducere a costurilor pentru anul 2015, dar şi pentru anii care urmează. Echipa de conducere a decis amânarea conferinţei cu investitorii până după finalizarea procesului de restructurare a capitalului, de majorare a acestuia şi de atragere a unui nou acţionar majoritar", a afirmat directorul general, Johan Gabriels.
Înfiinţată la Sibiu în 15 iulie 1999, BCC este o bancă românească având o reţea teritorială de 129 de unităţi cu acoperire naţională. AGERPRES