Dobânda de referinţă pentru creditele pe un an a fost majorată cu 0,25 puncte până la 6,56%. În cazul depozitele pe un an, dobânda de referinţă a urcat tot cu un sfert de punct, până la 3,50%.

Banca centrală a Chinei a majorat deja de două ori dobânda de bază în acest an, pe 9 februarie şi 6 aprilie, în încercarea de a ţine sub control inflaţia.

În luna mai a acestui an, indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere anuală de 5,5%, cea mai mare din luna iulie 2008 încoace, în principal ca urmare a creşterii preţurilor la produsele alimentare. În plus, analiştii de la Bank of America Merrill Lynch estimează că în luna iunie inflaţia a trecut pragul de 6%.

Luna trecută premierul chinez Wen Jiabao a declarat că guvernul de la Beijing ar putea rata ţinta de inflaţie pe acest an, stabilită la 4%, după ce în primele cinci luni ale anului creşterea preţurilor a fost de 5,2%. ‘Cred că vom avea dificultăţi în a atinge ţinta de inflaţie pe întregul an. Cu toate acestea, inflaţia poate fi ţinută sub 5% după eforturile pe care le-am făcut’, a declarat Wen Jiabao la finele lunii trecute.

Guvernul chinez încearcă să ţină tempereze creşterea creditului, după ce în 2009 volumul record al împrumuturilor acordate a alimentat relansarea economiei, dar a crescut şi riscul unei bule speculative pe piaţa imobiliară precum şi creditele neperformante. Primul audit derulat în rândul colectivităţilor locale a descoperit că la finele lui 2010 acestea aveau datorii de 10.700 miliarde de yuani (1.163 miliarde de euro), aproximativ 27% din Produsul Intern Brut al Chinei de anul trecut.
Porcul inflaţionist chinez