Federația Rusă anunță că banca centrală a lăsat dobânda cheie la 7,5%, în contextul în care agravarea deficitului bugetar, criza de forţă de muncă şi deprecierea rublei creează riscuri la adresa inflaţiei.
Banca centrală a Rusiei a decis, vineri, 10 februarie, să menţină nemodificată dobânda de referinţă la 7,5%, însă a precizat că ar putea fi nevoită să majoreze costul creditului în acest an, în condiţiile în care agravarea deficitului bugetar, criza de forţă de muncă şi deprecierea rublei creează riscuri la adresa inflaţiei, informează agenția de presă Reuters.
Banca centrală a Rusiei speră în continuare că va putea readuce inflaţia la ţinta de 4% în anul 2024
În anul 2022, Banca Rusiei a inversat treptat majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de politică monetară până la 20%. Acest lucru s-a întâmplat la sfîrșitul lunii februarie după declanşarea invaziei militare ruse împotriva Ucrainei. Însă în ultimele luni a menţinut neschimbat costul creditului, după ultima reducere până la 7,5% în luna septembrie 2022.
Chiar dacă rata anuală a inflaţiei în luna februarie a fost de 11,72%, Banca centrală a Rusiei şi-a menţinut prognoza de inflaţie la sfârșit de an în intervalul 5%-7% şi de, asemenea, speră în continuare că va putea readuce inflaţia la ţinta de 4% în anul 2024.
„Dacă riscurile la adresa inflaţiei se vor intensifica, Banca Rusiei va analiza necesitatea unei majorări de dobândă la reuniunile următoare.”, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară de vineri, pe 10 februarie.
FMI se aşteaptă ca economia Rusiei să înregistreze un avans de 0,3% în acest an
De asemenea, instituția bancară de la Moscova şi-a ajustat prognozele cu privire la evoluţia PIB-ului în 2023 până la un interval cuprins între plus 1% şi minus 1%, de la un interval anterior care indica o contracţie cuprinsă între minus 1% şi minus 4%. În același timp, Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca economia Rusiei să înregistreze un avans de 0,3% în acest an.
Conform acestor prohnoze emise de FMI, după o contracţie a PIB de 2,5% în 2022, pe măsură ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, perspectivele economice pentru 2023 par a se fi îmbunătăţit. Cu toate acestea, Federația Rusă se va confrunta în acest an cu o criză de mână de lucru şi o diminuarea veniturilor din exporturile de petrol şi gaze, pe măsură ce efectele embargourilor vor începe să se facă simţite iar deficitul bugetar se va agrava.