Vineri, Comitetul de politică monetară al Băncii Rusiei a decis majorarea ratei dobânzii de la 7,5% la 8%. Economiştii intervievaţi de Bloomberg nu se aşteptau la majorare, ci la menţinerea acesteia la 7,5%.

În condiţiile în care Rusia se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la sfârşitul Războiului Rece, Banca centrală încearcă să atenueze rata inflaţiei şi să oprească ieşirea capitalului străin din ţară. Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a apreciat că 'înăsprirea condiţiilor monetare începută în martie a fost cauzată de factorii geopolitici'.

'Riscurile la adresa inflaţiei au crescut din cauza unei combinaţii de factori, inclusiv agravarea tensiunilor geopolitice şi potenţialul lor impact asupra cursului de schimb al rublei. Rata dobânzii va fi din nou majorată în cazul în care continuă riscurile persistente la adresa inflaţiei', a anunţat, vineri, Banca Centrală a Rusiei.

Preţurile de consum au crescut în iunie la 7,8%, comparativ cu perioada similară din 2013, cel mai semnificativ avans din august 2011.

Ieşirile nete de capital din Rusia au urcat la 74,6 miliarde de dolari în primul semestru din 2014, faţă de 61 miliarde de dolari în 2013, arată datele publicate recent de Banca Rusiei. Ieşirile ar putea ajunge anul acesta la aproape 100 miliarde de dolari, conform estimărilor Ministerului Economiei de la Moscova.

FMI a estimat joi că avansul economiei Rusiei va încetini anul acesta la 0,2%, de la 1,3% anul trecut. Sancţiunile ar putea slăbi şi mai mult ritmul de creştere al PIB-ului Rusiei, a afirmat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard.

Agerpres