Banca Centrală din Rusia a anunțat recent reducerea ratei dobânzii cheie de la 17% la 14%. Vestea a venit după ce instituția dublase nivelul la sfârșitul lunii februarie, pentru a răspunde sancțiunilor financiare.
Banca Centrală a Rusiei și sancțiunile financiare. Au anunțat recent reducerea ratei dobânzii cheie
Rubla, care se prăbușise inițial, a revenit acum peste nivelul de dinainte de război, potrivit informațiilor transmise de lemonde.fr. Simultan, guvernul rus a decis să evite încetarea de plăți, respectând un termen pentru un împrumut în dolari, cu data de scadență de 4 aprilie și care s-a prelungit timp de câteva săptămâni.
În cele din urmă, Moscova a cedat, vineri, 29 aprilie, și a acceptat să plătească în dolari. Rusia, care fusese în încetare de plăți în 1918 și 1998, pare să respingă, pentru moment, riscul unei astfel de crize, cu consecințe dureroase. Rusia a reușit să înlăture panica financiară din două motive.
Primul, și cea mai important, este că ea continuă să vândă gaz și petrol –care în plus sunt la prețuri foarte mari în prezent. Agenția Internațională pentru Energie estimează că țara vinde în fiecare zi Europei gaze de 400 de milioane de dolari și produse petroliere de 700 de milioane de dolari În același timp, din cauza sancțiunilor, are dificultăți să importe multe produse.
Menținerea exporturilor de hidrocarburi și scăderea importurilor se traduce într-un paradox: excedentul balanței de plăți a Rusiei este la cote record. S-ar putea ridica chiar la 145 de miliarde de dolari pentru tot anul 2022. Suficient pentru a permite Moscovei să-și plătească în mare parte datoriile, notează sursa menționată.
Se pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia
Potrivit agenției Reuters, având în vedere faptul că au trecut mai bine de două luni de când războiul din Ucraina a început, țările G7 se întâlnesc pentru a stabili un nou set de sancțiuni.
Anunțul a fost făcut de președintele SUA, Joe Biden. În cursul zilei de miercuri, acesta a anunțat că va discuta în zilele următoare cu liderii altor ţări din cadrul Grupului naţiunilor dezvoltate (G7).
Subiectul principal îl va reprezenta aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei militare din Ucraina, care continuă să fie la fel de puternică ca în prima zi.
În ceea ce privește posibilele noi sancțiuni, Joe Biden nu a dat detalii în acest sens, însă a precizat că este deschis în fața unor sancțiuni suplimentare.
„Referitor la sancţiuni suplimentare, suntem mereu deschişi unor sancţiuni suplimentare. Voi vorbi cu liderii naţiunilor din Grupul G7 săptămâna aceasta despre ceea ce intenţionăm să facem şi ce nu”, a subliniat preşedintele SUA.