Comitetul de politică monetară de la NBH a redus dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază până la nivelul de 5,5%. Decizia era una aşteptată de 27 din cei 28 analişti intervievaţi de Bloomberg. În pofida reducerii, dobânda de politică monetară practicată de Banca centrală a Ungariei este cea mai mare din Uniunea Europeană.
‘Reducerea graduală a dobânzii ar putea continua în trepte de câte 25 puncte de bază’, a apreciat economistul Citigroup Inc, Eszter Gargyan, citând încetinirea inflaţiei. ‘Reduceri excesive de dobândă şi/sau măsuri de politică monetară care să conducă la relaxare cantitativă ar putea afecta încrederea şi riscă să producă o depreciere bruscă a forintului’, a adăugat economistul. Forintul ungar s-a depreciat cu 1,9% în raport cu euro în acest an. Analiştii de la Citigroup şi Bank of America estimează că activele ungare ar putea să se deprecieze din cauza unei posibile modificări a politicii monetare. Luni forintul a scăzut până la 299,99 forinţi pentru un euro, cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.
Premierul ungar Viktor Orban ar urma să desemneze luna viitoare un nou guvernator al Băncii centrale, în condiţiile în care mandatul de şase ani al lui Andras Simor va expira la data de 3 martie. Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, considerat cel mai probabil succesor al lui Andras Simor, a declarat luna trecută că noul guvernator al Băncii centrale ar trebui să utilizeze măsuri neortodoxe pentru a oferi stimulente monetare, inclusiv măsuri utilizate de Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală americană.
Sursa: Agerpres