Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, a scăzut după această informaţie la 48.656 dolari pe unitate, de la nivelul de aproximativ 49.144 dolari pe unitate, relatează Reuters.

Rusia a argumentat de ani de zile împotriva criptomonedelor, spunând că acestea ar putea fi folosite în spălarea banilor sau pentru finanţarea terorismului. În cele din urmă, le-a oferit statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Banca centrală este acum în discuţii cu jucători de pe piaţă şi experţi pentru o posibilă interdicţie.

Dacă va fi aprobată de parlamentari, interdicţia s-ar putea aplica noilor achiziţii de active cripto, dar nu şi celor cumpărate în trecut, a spus una dintre sursele pieţei financiare, care a cerut anonimatul din cauza sensibilităţii problemei.

Banca centrală din Rusia respinge complet criptomonedele

Poziţia actuală a băncii centrale este ”o respingere completă” a tuturor criptomonedelor.

Potrivit Reuters, banca centrală pregăteşte un raport consultativ pentru a-şi exprima poziţia cu privire la această problemă. Nu a comentat detalii.

Volumul anual al tranzacţiilor cu criptomonede efectuate de ruşi este de aproximativ 5 miliarde de dolari, a spus banca centrală. Prim-viceguvernatorul Băncii Centrale, Ksenia Yudaeva, a declarat în această lună că popularitatea tot mai mare a criptomonedelor a stârnit îngrijorări cu privire la riscurile la adresa stabilităţii financiare.

”Situaţia de pe piaţă din ţările dezvoltate seamănă din ce în ce mai mult cu aşa-numitul sistem financiar din umbră”, a scris Iudaeva într-un articol, adăugând că utilizarea criptomonedelor a scăzut eficienţa politicilor monetare.

Indicând experienţa Chinei, ea a spus că Rusia are nevoie de o nouă ajustare a reglementării criptomonedei.

În septembrie, China şi-a intensificat restricţiile împotriva criptomonedelor cu o interdicţie generală a tuturor tranzacţiilor cripto şi a minării, lovind bitcoin şi alte monede majore şi exercitând presiuni asupra acţiunilor legate de cripto şi blockchain.

Între timp, Banca Rusiei intenţionează să emită propria rublă digitală, alăturându-se tendinţei globale de a dezvolta monede digitale pentru a moderniza sistemele financiare, a accelera plăţile şi a contracara o potenţială ameninţare din partea altor criptomonede.