Singapore şi-a majorat rezervele de aur cu aproximativ 30% în ianuarie, alăturându-se, astfel, băncilor centrale din China şi Turcia care au decis să cumpere aur, relatează publicația Bloomberg.

Cea mai mare achiziţie de aur a fost derulată în anul 1968

La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele de aur ale Autorităţii Monetare din Singapore au ajuns la 199 de tone, echivalent cu 6,4 milioane de uncii, de la 4,9 milioane de uncii la finele lunii decembrie, a precizat un purtător de cuvânt al băncii centrale. Valoarea totală a rezervelor de aur ale băncii centrale din Singapore se situa la 4,5 miliarde de dolari la finele lunii ianuarie 2023.

„Aceasta este a doua cea mai mare achiziţie de aur demarată vreodată de Singapore într-o singură lună”, a declarat Ronan Manly, analist pe metale preţioase la firma BullionStar. Potrivit declarațiilor acestuia, cea mai mare achiziţie de aur a fost derulată în anul 1968, când Singapore a cumpărat 100 de tone de aur din Africa de Sud.

Vineri dimineaţa, pe 10 martie, cotaţia aurului stagna la 1.831,34 dolari uncia

Băncile centrale din întreaga lume au cumpărat aur în ultimele luni pe măsură ce dolarul american s-a depreciat. În același timp, clienţii de retail şi-au majorat şi ei achiziţiile de aur pentru a se proteja de incertitudinile geopolitice şi inflaţia accelerată. În luna februarie, China şi-a majorat rezervele de aur pentru a patra lună consecutivă. În ceea ce privește Turcia, pe ansamblul anului trecut, țara a fost cel mai mare cumpărător de aur din rândul băncilor centrale.

Vineri dimineaţa, pe 10 martie, cotaţia aurului stagna la 1.831,34 dolari uncia, după ce joi (9 martie) a crescut cu 1% după publicarea datelor oficiale privind rata şomajului în SUA, date care cresc şansele ca Rezerva Federală să adopte o abordare mai puţin dură cu privire la majorarea dobânzilor.

Scăpăm sau nu de crize în anul 2023. Ce spun experții?

Este aproape general acceptat faptul că anul 2023 va fi unul extrem de complicat, dacă nu cel mai complicat de la criza din 2008 până acum. Iată ce spun experții despre situația creată.

Analiștii văd recesiune în majoritatea economiilor majore ale lumii (inclusiv zona Euro) și, este foarte probabil, o scădere economică la nivel global, scrie site-ul studiifinanciare.ro.

Așadar, inflația se arată mai greu de învins decât ne așteptam inițial, iar în lupta lor cu creșterea prețurilor băncile centrale vor lovi, indirect, în populația și firmele cu credite, ale căror rate vor continua să crească. Toată lumea urmărește ce se întâmplă cu războiul din Ucraina care, dacă escaladează, ne va duce întro zonă și mai grea.

Inflația a fost tema principală a piețelor financiare pentru o lungă perioadă de timp și principalul motiv din spatele deprecierilor suferite de majoritatea claselor de active în 2022.

„Constrângerile ce țin de logistica globală par să se atenueze pe măsură ce companiile fac ajustări. Acest lucru este bine ilustrat atât de scăderea prețurilor la transport, cât și de scăderea indicatorilor ce arată presiunea prețurilor din componența sondajelor de afaceri. În absența unui alt șoc pe partea de ofertă, inflația s-ar putea reduce în 2023.”, a arătat sursa citată.