SNB ar putea extinde proiectul pilot al monedelor digitale bancare centrale
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este dispusă să extindă proiectul său pilot privind monedele digitale bancare centrale (CBDC) pentru instituţii financiare, a anunțat Antoine Martin, membru al Consiliului de conducere.
„Ne-ar plăcea să vedem un proiect pilot care se dezvoltă, urmând să se alăture mai multe bănci şi să existe un volum mai ridicat de tranzacţii”, a declarat el în cadrul evenimentului Point Zero Forum din Zurich.
Luna trecută, SNB a anunţat că va continua să ofere „wholesale CBDC” pentru cel puţin încă doi ani. Această formă de monedă digitală bancară centrală este utilizată de bănci și alte instituții financiare autorizate pentru plăți interbancare și tranzacții cu instrumente financiare, extinzând proiectul „Helvetia III”, început în 2023, notează Reuters.
Șase bănci, inclusiv UBS și Commerzbank, participă deja la proiect, în cadrul căruia s-au realizat șase emisiuni de obligațiuni digitale, totalizând 750 milioane de franci elvețieni (830,38 milioane de dolari).
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite utilizatorilor să facă plăți online și, posibil, chiar offline, concurând cu metodele actuale de plată electronică, cum ar fi portofelele digitale, băncile online și criptomonedele.
Ce este CBDC?
CBDC reprezintă o monedă digitală controlată de banca centrală, în contrast cu criptomonedele, care sunt aproape întotdeauna descentralizate.
Băncile centrale din întreaga lume examinează posibilitatea lansării monedelor digitale bancare centrale (CBDC) ca răspuns la scăderea utilizării numerarului și pentru a accelera plățile interne și externe.
Vor dispărea banii cash definitiv?
O digitalizare extinsă sau trecerea completă la utilizarea monedelor virtuale ar putea avea efecte negative asupra societății, inclusiv manipularea mai ușoară a banilor digitali, monitorizarea mai strictă a comportamentului indivizilor și introducerea unui sistem de prețuri dinamice în comerț, bazat pe istoricul achizițiilor fiecărei persoane.
Vor dispărea bancnotele definitiv? Aceasta este întrebarea la care au răspuns specialiștii în finanțe, tehnologie, protecția datelor și drepturile omului în cadrul unui eveniment major despre viitorul banilor în România. Evenimentul a avut loc la București, fiind organizat, în luna aprilie, de Centrul Economic Austriac, ca parte a seriei globale Free Market Road Show, în parteneriat cu Ayn Rand Centre România.
Astfel, specialiștii prezenți la eveniment au spus că o societate fără numerar nu ar fi benefică pentru oameni, deoarece ar duce la încălcări ale autonomiei individuale și ale drepturilor omului. Mai multe puteți citi aici.