Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii de referinţă cu 0,25%

BCE

Sursă: Dreamstime

Decizie luată la vârful BCE, în urma cu puţin timp. Ratele de politică monetară vor fi menţinute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar pentru revenirea inflaţiei pe termen mediu la ţinta la 2%.

Decizie de ultimă oră la nivel european, venită din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

BCE a decis să majoreze din nou rata dobânzii de referință

Joi, 4 mai, Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale).

„În ansamblu, informațiile primite susțin, în linii mari, evaluarea perspectivelor inflației pe termen mediu pe care Consiliul guvernatorilor și-a format-o la ședința anterioară. Inflația globală a scăzut în ultimele luni, însă presiunile subiacente asupra prețurilor rămân puternice.

În același timp, majorările anterioare ale ratelor de dobândă se transmit cu putere la condițiile de finanțare și monetare din zona euro, în timp ce decalajele și intensitatea transmiterii către economia reală rămân incerte”, se arată într-un comunicat oficial al BCE.

Decizia luată de banca centrală a zonei euro a venit în condiţiile în care aceasta continuă să încerce temperarea creșterii prețurilor de consum. La acest moment, ratele sunt la niveluri nemaiîntâlnite de peste 14 ani, din noiembrie 2008.

Majorarea ratei dobânzii de referință, decisă astăzi de către BCE, vine după ce, la începutul acestei săptămâni, statisticile oficiale prezentate au indicat o creștere a ratei inflației la 7% pentru luna aprilie.

Pe de altă parte, inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, s-a diminuat ușor până la 5,6%, notează jurnaliştii CNBC.

Ţinta BCE pentru inflaţie era de 2%, însă cifrele au depăşit cu mult această ţintă

Banca Centrală Europeană a pornit pe calea actuală de creștere în luna iulie a anului trecut, atunci când a crescut rata principală de la -0,5% la zero.

Deşi a luat aceste măsuri, în ciuda creșterilor consistente ale ratelor de atunci, inflația rămâne cu mult peste ținta BCE de 2%.

Având în vedere cele mai recente estimări ale Fondul Monetar Internațional, publicate săptămâna trecută, inflația nu va atinge ținta Băncii Centrale Europene mai devreme de anul 2025.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 7% în aprilie 2023

Aşadar, reamintim că, potrivit unei estimări preliminare publicate marţi, 2 mai, de către oficiul european de statistică Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie.

Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.

Aceste date arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.