La BCE, acestea sunt primele pierderi nete înregistrate de instituția financiară după 2004. Atunci a înregistrat pierderi de 1,6 miliarde de euro. De asemenea, este al patrulea an consecutiv de scădere a rezultatelor BCE, după profitul net de 2,4 miliarde de euro în 2019.

Situațiile financiare auditate ale Băncii Centrale Europene (BCE) pentru anul 2023 indică o pierdere de 1,266 de miliarde de euro (față de zero în 2022). Acesta va fi raportată în bilanțul BCE, urmând a fi compensată de profiturile viitoare.

Pierderile BCE vin după o lungă perioadă de profit

Pierderea include provizionul pentru riscuri financiare, în valoare de 6,62 miliarde de euro, eliberat integral. El a acoperit parțial pierderile înregistrate în cursul exercițiului financiar.

„Nu se vor efectua distribuiri de profit către băncile centrale naționale (BCN) din zona euro pentru anul 2023”, a precizat instituția într-un comunicat de presă publicat joi.

Conform informațiilor furnizate de BCE, pierderile înregistrate în 2023 sunt după o perioadă de aproape două decenii în care s-au obținut profituri semnificative.

Măsurile adoptate de Eurosistem, principala cauză

Aceste pierderi evidențiază rolul și măsurile necesare adoptate de Eurosistem. Este vorba de cele luate pentru îndeplinirea mandatului său principal de menținere a stabilității prețurilor.

Majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE pentru a combate inflația în zona euro a condus la creșterea cheltuielilor privind dobânzile asociate angajamentelor BCE. La acestea care se aplică rate variabile ale dobânzilor. Cu toate acestea, veniturile din dobânzi aferente activelor BCE nu au crescut în aceeași măsură sau ritm.

Se anticipează în continuare scăderi ale profitului

Instituția financiară subliniază că este probabil ca BCE să înregistreze pierderi în următorii câțiva ani.

„Cu toate acestea, se anticipează ulterior o revigorare a profiturilor susținute”, se menționează în comunicat, citat de AFP.

Totodată, se adăugă că BCE poate să funcționeze eficient și să-și îndeplinească mandatul principal de menținere a stabilității prețurilor, indiferent de eventualele pierderi.

Amintim că Fabio Panetta, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a anunțat că momentul reducerii dobânzilor se apropie cu repeziciune. Într-un discurs recent, el a subliniat că următoarea decizie de politică monetară trebuie să țină cont de o situație în care procesul de dezinflație este în curs și o spirală salarială-prețuri este puțin probabilă, în timp ce majorările dobânzilor par să aibă un efect mai pronunțat asupra economiei decât în trecut. De asemenea, măsurile oportune și graduale ar putea contribui la reducerea volatilității ulterioare pe piețele financiare și în economie.