Banca Centrală Europeană, semnal pentru reducerea dobânzilor
Banca Centrală Europeană sugerează o posibilă scădere a ratelor dobânzilor. Specialiștii susțin că inflația din zona euro s-a stabilizat la un nivel confortabil. Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat luni pentru Bloomberg că BCE va reduce „probabil” dobânzile după reuniunea de politică monetară din 17 octombrie.
În septembrie, rata inflaţiei în zona euro a scăzut sub ţinta BCE de 2%, iar inflaţia de bază ar urma să ajungă anul viitor aproape de 2%. Aşteptările pieţei sunt pentru o inflaţie sub 1,8% în 2025, chiar mai scăzută decât previziunile BCE, a spus Villeroy, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, într-un interviu acordat publicaţiei La Repubblica.
Acesta a adăugat: „Toate acestea duc la o modificare a riscurilor. În ultimii doi ani, principalul nostru obiectiv a fost să ajunge la ţinta BCE de 2%. Acum trebuie să fim atenţi la riscul opus, de a nu îndeplini previziunile, din cauza creşterii slabe şi a unei perioade prea îndelungată de menţinere a politicii monetare restrictive”.
Inflația rămâne o preocupare
La scurt timp după ce BCE a redus dobânzile la reuniunea din 12 septembrie, Villeroy a afirmat că oficialii ar trebui să mențină o abordare graduală, dar să rămână atenți la obiectivul privind inflația.
„Am susţinut în Consiliul guvernatorilor BCE să menţinem toate opţiunile pentru octombrie. Nu îmi voi schimba opinia astăzi şi nu voi abandona abordarea pragmatică, de la întâlnire la întâlnire”, a dat asigurări Villeroy.
Datele arată o diminuare a activității economice în zona euro, iar circa 90% dintre investitori prevăd o reducere a dobânzilor în luna octombrie.
Întrebat despre posibilitatea ca BCE să extindă măsurile de relaxare monetară, Villeroy a subliniat că, atâta timp cât instituția își atinge obiectivele, nu ar trebui să mențină dobânzile la un nivel care nu susține dezvoltarea creșterii economice a statelor membre ale Uniunii Europene.
„Dacă anul viitor inflaţia se menţine la 2%, şi încă avem perspective slabe de creştere în Europa, nu vor exista motive ca politica monetară să rămână restrictive”, a spus Villeroy. Acesta a diminuat importanța riscurilor de inflație generate de creșterea prețurilor la țiței, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.