Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile în vară

Banca Centrală Europeană. Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a sugerat că există o probabilitate crescută pentru sprijinul majoritar în favoarea reducerii dobânzilor, având în vedere că unii oficiali au indicat un moment potrivit pentru acest pas. Cu toate acestea, ea a adăugat că trebuie să fie rezervată, deoarece decizia depinde de datele publicate, iar incertitudinea și anumiti indicatori nu sunt încă la nivelul dorit.

A subliniat că mulți colegi caută să tempereze așteptările privind o relaxare iminentă a politicii monetare, chiar dacă recunoaște că oficialii se îndreaptă în cele din urmă spre reducerea dobânzii. Ea a menționat că au existat discuții cu unii dintre oficiali, fiecare având propria opinie, iar deciziile vor fi luate pe baza datelor disponibile.

În general, opiniile converg spre luarea deciziilor în funcție de date. A menționat că există diferențe în ratele inflației la nivel internațional și că anticipările exagerate nu ajută în lupta împotriva inflației. Ea a considerat că speculațiile piețelor privind reduceri agresive ale dobânzilor reprezintă o distragere a atenției și a recunoscut că oficialii au nevoie de mai multe dovezi pentru a fi siguri că inflația este sub control. Chiar dacă se observă progrese în atingerea țintei de inflație de 2%, ea a afirmat că nu vor declara victoria până când nu sunt încrezători că acest nivel este sustenabil pe termen mediu și au datele care susțin aceste evoluții.

„Suntem pe drumul cel bun, ne îndreptăm spre ţinta de inflaţie de 2%, dar până când nu suntem încrezători că este sustenabil nivelul de 2%, pe termen mediu, şi avem datele care sprijină aceste evoluţii, nu vom declara victoria”, a zis ea în cadrul unui interviu acordat pentru Bloomberg.

Christine Lagarde
SURSA FOTO: Dreamstime

BCE va reduce dobânzile de cel puţin cinci ori în acest an

Investitorii anticipează că BCE va efectua cel puțin cinci reduceri ale dobânzilor în cursul acestui an. Prima modificare este așteptată să aibă loc în martie sau aprilie. Totuși, acest scenariu este considerat „excesiv” de către mai mulți oficiali BCE, având în vedere presiunile persistente pe frontul prețurilor.

În efortul de a combate inflația ridicată, BCE a inițiat un ciclu fără precedent de strângere a politicii monetare, realizând zece majorări succesive ale costului creditului între iulie 2022 și septembrie 2023. Deși ritmul de creștere a prețurilor de consum a încetinit semnificativ, inflația rămâne peste obiectivul țintă al BCE, care este de 2%. Inflația anuală în zona euro a crescut ușor în luna decembrie, atingând 2,9%, față de nivelul de 2,4% în luna noiembrie.