Constancio a afirmat, într-o conferinţă la Frankfurt, că "percepţia pieţei că Statele Unite ale Americii se vor angaja într-o nouă fază de politică fiscală expansionistă a crescut optimismul, cu efecte vizibile pe pieţele financiare, săptămâna trecută".
Totodată, acesta a semnalat că pieţele consideră că stimulentele fiscale "pot îndepărta capcana lichidităţii, care a îngreunat creşterea în economiile avansate".
Conform Agerpres, săptămâna trecută a avut loc o mutare a interesului de la obligaţiuni la acţiuni: preţurile acţiunilor au crescut, în timp de valoarea obligaţiunilor, la nivel mondial, a scăzut cu circa un miliard de euro, potrivit lui Constancio.
Aceste mişcări s-au produs deoarece piaţa consideră că stimulentele fiscale vor impulsiona creşterea şi inflaţia, permiţând o normalizare a politicii monetare a SUA, cu dobânzi mai ridicate, a adăugat oficialul BCE.
Constancio a mai afirmat că "anticipând această evoluţie, pieţele au vândut bonduri, determinând o creştere a rentabilităţii pe termen lung", ceea ce este bine pentru rentabilitatea băncilor şi s-a reflectat în creşterea acţiunilor la bursă ale acestora, săptămâna trecută.
Deşi mulţi analişti au spus că ultimele evenimente geopolitice vor avea beneficii economice, Constancio avertizează că acestea vor fi pe termen scurt, dar "efectele reale negative ale creşterii incertitudinii pot apărea ulterior".
El a cerut precauţie atunci când se prezintă concluzii pozitive ale acestor mişcări de pe pieţe, deoarece este posibil să nu indice neapărat faptul că economia mondială îşi va accelera recuperarea cu o creştere mai mare.
Constancio a menţionat în acest sens că politica protecţionistă a SUA ('America first') poate atenua sau chiar inversa ritmul de creştere şi să ducă la un "colaps" în comerţul mondial, afectând toate economiile deschise care depind de exporturi.
Săptămâna trecută, candidatul republican Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA. În campania electorală, Trump a prezentat o serie de măsuri protecţioniste care vor limita comerţul SUA cu alte regiuni.