Banca Centrală Europeană (BCE) reduce pentru a treia oară dobânda de referință în acest an

Banca Centrala Europeana, BCE

SURSA FOTO: Pexels

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să reducă pentru a treia oară dobânda de referință în acest an, în contextul scăderii rapide a riscurilor inflaționiste și al unei situații economice slabe.

BCE reduce dobânda de referință

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să anunțe a treia reducere a ratei dobânzii cheie din acest an în cadrul reuniunii de joi, pe fondul scăderii rapide a riscurilor inflaționiste, conform CNBC. În septembrie, rata inflației în zona euro a scăzut la 1,8%, sub ținta de 2% stabilită de BCE, în timp ce inflația de bază a atins un minim de doi ani și jumătate, de 2,7%.

Această încetinire a inflației a avut loc chiar și după cele două reduceri de 25 de puncte de bază anunțate în lunile iunie și septembrie, care au dus dobânda de referință de la un nivel record de 4% la 3,5%. Piețele financiare anticipă o nouă reducere de 25 de puncte de bază în ședința din octombrie, urmată de o altă reducere până la 3% în decembrie.

Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a declarat recent că o reducere a ratei dobânzii în octombrie este „foarte probabilă” și că aceasta „nu va fi ultima”. De asemenea, președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat într-o întâlnire recentă cu parlamentarii europeni că încrederea în revenirea inflației la țintă a crescut, sugerând o accelerare a măsurilor de relaxare monetară.

Relaxarea dobânzilor ca stimulent

În contextul unei creșteri economice slabe și al presiunilor inflaționiste în scădere, analiștii se așteaptă ca BCE să continue reducerea dobânzilor în viitoarele ședințe, posibil până la un nivel de 2,5% în 2024.

Deciziile de relaxare ale Băncii Centrale Europene (BCE), Rezervei Federale a SUA (FED) și Băncii Naționale a României (BNR) de a reduce ratele dobânzilor de politică monetară reprezintă un mod prin care economia să primească un ajutor. Acest tip de acțiuni sunt așteptate să aibă un efect pozitiv asupra piețelor financiare și bancare, cu un impact care se va resimți și în sectorul creditelor. Reducerea dobânzii are ca scop stimularea creditării și susținerea activității economice, în contextul unei cereri interne robuste.

Situația din România

României a înregistrat o creștere modestă de 0,7% în primul trimestru al anului 2024, sub așteptări. Cu toate acestea, datele recente sugerează o accelerare a creșterii economice în trimestrul al doilea.

Pe plan intern, Banca Națională a României a redus rata dobânzii de politică monetară de la 6,75% la 6,5% pe an începând cu 8 august 2024. Reducerea dobânzii  stimularea creditarea și susține activitatea economică prin sprijnirea consumului.