Banca Centrală Europeană a susținut, într-un raport publicat marţi, că din ce în ce mai multe instituţii financiare încep să interacţioneze cu criptomonede sau cu active digitale utilizate ca formă de plată;. Acest lucru, a avertizat instituția bancară, generează un risc ce s-ar putea revărsa în întreaga economie.
Autorităţile de reglementare şi-au întors atenţia spre piaţa crypto după ce proiectul Terra (LUNA) s-a prăbuşit cu 98% în 24 de ore, punând sub semnul întrebării conceptul de „stablecoin algoritmic”, pe care îl promovează mai multe proiecte din piaţa crypto.
„Ţinând cont de viteza cu care evoluează piaţa crypto şi de riscurile în creştere este important să aducem activele crypto în perimetrul de reglementare şi supraveghere cât mai urgent”, notează BCE în raportul său citat de Coindesk.
UE vrea o legislaţie prin de reglementare a criptomonedelor
Uniunea Europeană lucrează în prezent la o legislaţie prin care va reglementa criptomonedele, într-o iniţiativă cunoscută drept Markets in Crypto Assets. În luna martie a acestui an, o prevedere care ar fi putut să interzică de facto utilizarea criptomonedei Bitcoin în Uniunea Europeană a fost respinsă în cadrul unei comisii din Parlamentul European. Mai exact, Comisia pentru Afaceri Monetare şi Economice a votat excluderea prevederii menţionate din proiectul de lege care ar urma să ofere un cadru de lucru pentru activele digitale.
Legislaţia aflată pe masa comisiilor din Parlamentul European se numeşte MiCA (Markets in Crypto Assets) şi ar trebui să ofere în final un pachet de reglementări pentru active digitale în interiorul UE. Propunerea respinsă de comisia din Parlamentul European s-a lovit de critici din partea întregii industrii a criptomonedelor. Aceasta ar fi impus ca toate criptomonedele să se supună „standardelor minime de sustenabilitate faţă de mediu”.
Bitcoin și Ether sunt la cel mai scăzut nivel din 2020
Trebuie subliniat că piața criptomonedelor nu este un loc sigur în acest moment. Bitcoin și Ether sunt la cel mai scăzut nivel din 2020, iar Altcoins Dogecoin și Cardano se descurcă și mai rău. Criptomonedele sunt renumite pentru volatilitatea lor, iar condițiile economice furtunoase duc la prăbușirea nu doar a cripto, ci și a pieței bursiere.
Ceea ce este fără precedent, însă, este prăbușirea criptomonedei Luna și a stablecoin-ului TerraUSD asociat acesteia, cunoscut și ca UST. Este posibil să nu fi auzit de UST până acum sau să nu știți ce este un stablecoin, dar este o afacere importantă. Miliarde de dolari în cripto au fost vaporizate, trimițând unde de șoc pe întreaga piață.