Banca Centrală Europeană (BCE) și-a manifestat îngrijorarea cu privire la schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Andrea Orcel, au declarat două surse apropiate situației pentru Reuters.
Ce se întâmplă la UniCredit
De la venirea directorului general Andrea Orcel în aprilie 2021, UniCredit a înregistrat o serie de plecări la nivel de conducere.
Fostul bancher de investiții al UBS a procedat rapid la revizuirea structurii de conducere a băncii, selectând noi directori de top și eliminând o configurație dublă.
Chiar dacă schimbările în conducere nu sunt neobișnuite atunci când un nou CEO preia mandatul, plecările de la UniCredit au continuat, fiind mai numeroase decât în cazul altor bănci italiene, cum ar fi Intesa Sanpaolo, a cărei echipă de conducere este stabilă de aproximativ un deceniu.
Supraveghetorii bancari europeni au semnalat problema UniCredit în ultimele luni, ca parte a feedback-ului obișnuit adresat băncilor în evaluarea riscurilor, a spus una dintre surse, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece chestiunea este confidențială.
Reuters nu a putut stabili preocupările specifice. BCE și UniCredit au refuzat să comenteze.
Supraveghetorii bancari, responsabili cu menținerea stabilității financiare, se îngrijorează, în general, de rata ridicată a schimbării managementului, deoarece plecările frecvente pot crește riscurile operaționale.
De asemenea, mutările de personal pot îngreuna menținerea planurilor de succesiune fără probleme, inclusiv menținerea unui grup de directori mai tineri gata să își asume mai multe responsabilități.
Schimbări pe bandă rulantă
Schimbările frecvente la nivel de conducere riscă să întârzie implementarea strategiilor pe care BCE le monitorizează îndeaproape, cum ar fi trecerea la digitalizare.
Supraveghetorii se concentrează, de asemenea, pe guvernanță și pe modul în care băncile gestionează riscurile neașteptate. Ei efectuează analize anuale ale modului în care sunt gestionate băncile, examinând oamenii și funcțiile cheie. Aceasta face parte dintr-o evaluare mai amplă a capacității băncilor de a gestiona riscurile, ceea ce determină BCE să stabilească anual cerințe de capital specifice băncilor.
În decembrie, când a publicat rezultatele proceselor sale anuale de evaluare, BCE a declarat că băncile trebuie să acorde o atenție deosebită guvernanței interne, dat fiind că trei din patru au deficiențe în acest domeniu.
Echipa de conducere a rivalului mai mare al UniCredit, Intesa Sanpaolo, a fost în funcțiune aproape de când CEO-ul Carlo Messina a preluat conducerea în 2013. Intesa a făcut câteva schimbări recente, inclusiv promovarea directorului financiar adjunct în funcția de director financiar, în timp ce Messina se pregătește să solicite un nou mandat.
UniCredit a numit recent un șef interimar al departamentului juridic, după plecarea lui Gianpaolo Alessandro, care a fost și secretar al consiliului de administrație timp de un deceniu, au declarat surse pentru Reuters luna trecută.
În această lună, banca a numit-o pe Elena Carletti, care conduce de mult timp comitetul de risc al UniCredit, vicepreședinte al consiliului de administrație, după ce Lamberto Andreotti, în funcție din 2019, a decis să nu mai obțină un alt mandat în consiliu.
Directorii se schimbă încontinuu
Unii dintre cei plecați au fost angajați sau promovați de Orcel. În iulie 2023, UniCredit a numit un nou director digital după plecarea lui Jingle Pang, un fost director al Ping An care a devenit șef de tehnologie sub Orcel.
UniCredit este la al treilea director de operațiuni de la venirea lui Orcel, după ce Bart Schlatmann a demisionat anul trecut.
Schlatmann a preluat locul veteranului UniCredit Ranieri de Marchis, care a devenit COO în aprilie 2021, înainte de a pleca în mai 2022.
Printre alte plecări se numără Niccolo Ubertalli, care a plecat în iulie 2022, la un an după ce i s-a dat responsabilitatea pentru afacerile interne ale UniCredit. O notă internă în aceeași lună arăta că Stefano Vecchi, șeful unității italiene de private banking și gestionare a patrimoniului a UniCredit, pleacă după 10 luni în acest rol.