Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, miercuri, 25 ianuarie, încheierea unui memorandum de înţelegere multilateral cu autorităţile naţionale competente din cele şase state membre ale Uniunii Europene, care nu sunt parte a supravegherii bancare europene, se precizează într-un comunicat de presă remis de către instituția de la Frankfurt.

Acordul vizează consolidarea în continuare a cooperării în materie de supraveghere la nivel european

Memorandumul de înţelegere va oferi un cadru în care Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România şi Suedia să poată face schimb de informaţii şi să îşi coordoneze activităţile de supraveghere. De asemenea, acordul se referă la consolidarea în continuare a cooperării în materie de supraveghere la nivel european. Acesta se bazează pe cultura deja puternică a cooperării dintre BCE şi autorităţile naţionale competente neparticipante din Uniuna Europeană care decurge din activitatea Autorităţii bancare europene.

BCE a evidențiat faptul că este interesată să întărească cooperarea cu autorităţile naţionale competente din statele membre, care nu participă la supravegherea bancară europeană, ținând cont de faptul că sectoarele lor bancare sunt puternic interconectate.

Memorandumul oferă statelor membre cadrul necesar pentru schimbul periodic de informaţii

„Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în aceste state membre sau expuneri mari din credite faţă de acestea şi desfăşoară o parte substanţială a activităţilor lor în statele membre respective. Pe de altă parte, unele instituţii cu sediul în state membre neparticipante au, de asemenea, o prezenţă semnificativă în jurisdicţii supravegheate de supravegherea bancară europeană.”, a informat BCE.

Așadar, memorandumul de înţelegere BCE oferă statelor membre un cadru pentru schimbul periodic de informaţii cu privire la aspecte legate de supraveghere şi chestiuni referitoare la instituţiile supravegheate transfrontaliere, car şi cu privire la metodologiile, abordările şi priorităţile în materie de supraveghere.

Memorandumul de înţelegere încurajează, de asemenea, BCE şi autorităţile naţionale competente să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care ar putea prezenta interes pentru atribuţiile altei autorităţi. Aceasta poate contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe pieţele bancare europene în perioadele în care se înregistrează tensiuni.