În prezent, costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut enorm în blocul monetar, ce cuprinde 19 state europene, de când Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit recent planurile sale de majorare a ratelor dobânzilor pentru a tempera inflația actuală.
Inițiativa a fost apoi accentuată de decizia recentă a BCE de a nu-și detalia planurile de limitare a creșterii costurilor de împrumut, ceea ce a generat temeri că factorii de decizie politică au fost mulțumiți de situația actuală a națiunilor îndatorate, precum Italia, Spania și Grecia, relatează agenția de presă Reuters.
BCE se confruntă acum cu amenințarea unei crize a datoriilor
Întrucât se confruntă acum cu amenințarea unei crize a datoriilor, BCE a planificat recent o nouă schemă de sprijin, direcționând astfel către națiunile îndatorate banii proveniți din datoriile ajunse la scadență în cadrul schemei sale de sprijin din timpul pandemiei de coronavirus de 1.700 de miliarde de euro, încheiată recent.
Klaas Knot, directorul general al Băncii Centrale din Olanda, a declarat miercuri că factorii de decizie politică au cerut personalului BCE să lucreze rapid la noul instrument de sprijin al națiunilor îndatorate.
„Nu știm dacă va fi suficient, depinde de modul în care vor reacționa piețele. Dar dacă nu va fi suficient, fiți siguri că suntem pregătiți”, a explicat Klass Knot.
La rândul său, Peter Kazimir a menționat faptul că este „prematur” acum să se discute detaliile despre noul instrument de sprijin.
Investitorii sunt nemulțumiți de decizia recentă a Băncii Centrale Europene
Deși au salutat intențiile actuale ale BCE, investitorii au fost profund dezamăgiți de lipsa de detalii suplimentare și de lipsa unui angajament ferm al BCE.
„Cred că, în esență, este minimul la care ne-am putea aștepta, dar cred, de asemenea, că este cel mai realist rezultat din ceea ce ar putea compromite astăzi”, a declarat recent Piet Christiansen, economistul corporație multinațională de servicii bancare din Danemarca – Danske Bank.
Amintim faptul că moneda euro a scăzut cu aproximativ 0,7% față de dolarul american după declarația recentă a BCE, în timp ce randamentele italiene au sărit cu aproximativ șapte puncte de bază.
De altfel, diferențialul dintre obligațiunile italiene și obligațiunile germane pe zece ani a crescut până la 241, imediat după anunțul recent al BCE, dar apoi a revenit la 231, indicând încrederea că BCE va acționa ferm la următoarea ședință de politică monetară de pe 21 iulie.
În prezent, analiștii economici anticipează că la acea ședință se vor majora ratele dobânzilor. Menționăm faptul că măsura respectivă vine în aceeași zi în care se așteaptă ca Rezerva Federală din SUA să majoreze ratele dobânzilor.