Banca Centrală Europeană reduce din nou ratele dobânzilor

Banca Centrală Europeană reduce din nou ratele dobânzilor. BCE, care stabilește ratele dobânzilor pentru cele 20 de țări care folosesc moneda euro, nu se așteaptă ca blocul să intre în recesiune, deoarece, joi, a redus din nou costurile împrumuturilor.
Decizia a fost luată ca urmare a datelor recente care arată că inflația din UE a scăzut.

Consiliul de stabilire a ratei băncii și-a redus rata de referință de la 3,5% la 3,25% – aceasta fiind a treia reducere din iunie, declarând că „procesul dezinflaționist este pe drumul cel bun”.

„Datele privind inflaţia arată că procesul dezinflaţionist este pe calea cea bună. Perspectivele privind inflaţia sunt de asemenea afectate de recentele date surprinzătoare privind declinul activităţii economice”, se spune în comunicatul BCE.

Inflația din zona euro în 20 de țări a scăzut la 1,7% în septembrie

Potrivit cifrelor revizuite de joi, inflația din zona euro în 20 de țări a scăzut la 1,7% în septembrie, pentru prima dată în trei ani când a fost sub rata țintă a BCE de 2%. Într-o declarație care însoțește decizia, BCE a prezis o creștere a inflației în lunile următoare, înainte de revenirea la țintă, în cursul anului viitor.

Într-o conferință de presă, șefa BCE, Christine Lagarde, nu a dat niciun semnal că banca va reduce din nou ratele dobânzilor la următoarea reuniune de politică din decembrie. Potrivit lui Lagarde, consiliul guvernamental al BCE „nu se angajează în prealabil în acest lucru”. Ea a insistat că deciziile vor „urma o abordare dependentă de date”.

Christine Lagarde
Christine Lagarde (SURSA FOTO: Facebook, Christine Lagarde)

Conform datelor publicate in aceeași zi de Eurostat, în zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a redus de la 2,2% în august, până la 1,7% în septembrie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%.

Lagarde a recunoscut că datele recente privind activitatea economică au fost „oarecum mai slabe decât se aștepta”, indicând o contracție a sectorului de producție și exporturi.

Unul dintre motivele pentru care inflația a scăzut la nivel mondial este decizia băncilor centrale de a majora semnificativ costul împrumuturilor după pandemie, atunci când preţurile au explodat, mai întâi ca urmare a problemelor apărute în lanţurile de aprovizionare şi ulterior din cauza războiului ruso-ucrainean.

BCE nu vede o recesiune, dar anticipează unele riscuri

Chiar dacă Germania, principala economie a Europei, a înregistrat o scădere a producției în al doilea trimestru (cu 0,1%), Lagarde a spus că nu se așteaptă ca economia zonei euro în general să plonjeze înrr-o recesiune. Ea a reunoscut totuși riscurile de scădere care ar putea fi generate de conflictul din Orientul Mijlociu și orice tarife noi pe care Donald Trump le-ar putea impune mărfurilor europene, dacă ar redeveni președinte al SUA.

„Pe baza informațiilor pe care le avem, cu siguranță nu vedem o recesiune”, a spus ea.

Economiștii cred că dovezile din ce în ce mai clare ale unei încetiniri economice în zona euro, în special în Germania, vor exercita presiuni asupra stabilitorilor ratelor pentru a lua în considerare o altă reducere și a ajuta la stimularea creșterii. În al doilea trimestru al anului, zona euro sa extins cu o rată trimestrială modestă de 0,2%.