Banca Centrală Europeană intenţionează să ceară creditorilor din zona euro să includă o posibilă recesiune în planurile lor de afaceri şi va utiliza acest lucru în noile sale calcule pentru aprobarea politicilor de dividende, a declarat joi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

BCE mizează în continuare pe o creştere economică solidă în acest an şi anul viitor dar susţine că într-un scenariu negativ al escaladării războiului din Ucraina, care ar putea conduce la o întrerupere a livrărilor de gaze, ar putea arunca zona euro într-o gravă recesiune anul următor.

„Vom propune să cerem băncilor să îşi recalculeze traiectoriile de capital pe baza unui scenariu mai pesimist, care să includă şi un posibil embargo asupra livrărilor de gaze sau un scenariu de recesiune, şi vom utiliza acest lucru şi în scopul aprobării planurilor lor viitoare privind acordarea de dividende„, a declarat Andrea Enria în faţa unei comisii din Parlamentul European.

Propunerea va fi discutată în consiliul de supervizare al BCE

Această propunere va fi discutată săptămâna viitoare de consiliul de supervizare de la BCE, a precizat Andrea Enria.

În timp ce o creştere treptată a dobânzilor, cum este cea propusă de BCE, ar fi una, în general, benefică pentru bănci, Andrea Enria a avertizat de asemenea că există şi riscul unei creşteri mai abrupte şi mai dezordonate a dobânzilor, ceea ce ar afecta clienţii băncilor, în special pe cei cu un grad mare de îndatorare.

„Contextul actual este însă caracterizat de o volatilitate crescută şi evaluări scăzute la equity, în condiţiile în care pieţele se aşteaptă ca, probabil, şi calitatea activelor băncilor să fie afectată de evoluţiile macroeconomice negative”, le-a spus Andrea Enria membrilor comisiei de afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Pentru moment însă, veniturile din comisioane şi dobânzi precum şi rezultatele generate de bănci din tranzacţii sunt solide, ceea ce conduce la evoluţii pozitive în ceea ce priveşte venitul operaţional net, a spus Enria.

Șefii băncilor centrale din lume acordă prioritate luptei împotriva inflației în detrimentul creșterii economice

Reducerea inflației ridicate din întreaga lume va fi dureroasă și ar putea chiar să afecteze creșterea economică, dar trebuie să se acționeze rapid pentru a împiedica o creștere rapidă a prețurilor să se înrădăcineze, au declarat miercuri cei mai importanți șefi ai băncilor centrale din lume, mai transmite sursa citată.

„Este foarte probabil ca acest proces să implice o anumită durere, dar cea mai mare durere ar fi aceea de a nu aborda această inflație ridicată și de a permite ca ea să devină persistentă”, a declarat președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, la conferința anuală a Băncii Centrale Europene de la Sintra, Portugalia.

În consens cu cele spuse de Powell, președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că inflația scăzută de dinainte de pandemie nu se va mai întoarce și că BCE, care a subestimat în mod persistent creșterea prețurilor, trebuie să acționeze acum, deoarece creșterea prețurilor va rămâne probabil peste ținta de 2% în anii următori.