Inflația care continuă să crească generează mari îngrijorări din punct de vedere economic, iar Banca Centrală Europeană este nevoită să ia măsuri drastice pentru a ține totul sub control, anunță Christine Lagarde.

Într-un interviu acordat grupului media german Funke Mediengruppe, șefa BCE a vorbit despre actuala situație economică, dar și despre măsurile pe care le va lua instituția bancară pe care o conduce.

Potrivit acesteia, Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până în momentul în care inflaţia va reveni la ţinta sa de 2%, scrie Reuters.

Menționăm faptul că declarațiile oficialului BCE confirmă cel mai puternic angajament de până acum în lupta contra inflației, care doar în luna iunie a atins un maxim istoric, de 8,6%, în ciuda temerilor pe care Executivul comunitar le avea odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Inflația din zona euro a atins un nivel record

Trebuie menționat și faptul că inflația din prezent este la un nivel de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%. În acest sens, instituția bancară se simte nevoită să ia măsuri.

„Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră”, a declarat Lagarde.

Amintim faptul că, la finalul săptămânii trecute, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Iar creșterile nu se vor opri aici, căci instituția a mai precizat că ar putea urma și alte majorări, tot în 2022.

În același timp, BCE a mai anunțat și un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

BCE a majorat deja ratele dobânzilor

În ceea ce privește noile valori, consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%. Scopul este reducerea nivelului record al inflației din zona euro.

Au mai fost majorate săptămâna trecută și ă rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%. În acest caz este de asemenea vorba despre o majorare cu 50 de puncte.

„La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte”, se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.