Reactia BNR din prima zi de tranzactionare a saptaminii trecute, cind a intervenit i piata vinzind dolari, a demonstrat ica o data ca banca centrala este dispusa sa conduca jocurile cu orice pret. Despre activitatea din piata valutara, dealerii spun transant: „Practic, nu se itimpla nimic”. Cu alte cuvinte, banca centrala nu lasa loc pentru speculatii. Iar alte cauze care ar putea sa conduca la presiuni pe cursul valutar ica nu exista. Importurile energetice sunt finantate din imprumuturi externe. Importurile de bunuri de consum nu reprezinta, nici ele, o amenintare pentru cursul pietei. in luna octombrie, nivelul mediu zilnic al cererii de valuta din partea clientilor a fost inferior ofertei, cu mai mult de doua milioane de dolari. Aceeasi situatie a fost consemnata si i prima saptamina din luna noiembrie.
Pe piata monetara, i primele zile ale saptaminii trecute, dobinzile
erau i scadere. De la un nivel al dobinzii anuale de 50%, iregistrat marti, 7 noiembrie, miercuri a fost consemnata o scadere cu aproape 4%. Sunt dealeri care considera, isa, ca aceasta este o relaxare pe termen scurt. O cadere a dobinzilor, pentru a fi sustenabila, ar trebui sa fie sustinuta de cresterea volumelor de tranzactionare si de imbunatatirea ambientului economic. Pe de alta parte, isa, Ministerul Finantelor isi poate permite sa tina i friu nivelul dobinzilor la creditele obtinute de pe piata interna, atita vreme cit deficitul din acest an poate fi finantat din imprumuturile externe (aproape 300 milioane euro, din emisiunea de obligatiuni). O reactie inversa ar putea interveni i conditiile i care banii intrati i tara se duc pe consum, lasind descoperite scadentele de la sfirsitul anului. in aceasta perspectiva, operatorii pietei monetare anticipeaza, pentru sfirsitul anului, dobinzi i jurul nivelului de 53% pe an.
in ceea ce priveste cursul de schimb, parerile dealerilor sunt impartite. Sunt voci care cred ca nu
exista motive de igrijorare privind o depreciere accentuata a monedei nationale dupa alegeri. Rezerva valutara a BNR poate sustine aceasta teorie, i prezent. La sfirsitul lunii octombrie, rezerva valutara totaliza 2,264 miliarde de dolari, i conditiile i care platile scadente pina la sfirsitul anului, i contul datoriei publice externe, directa si garantata de stat, isumeaza 164 milioane de dolari. De cealalta parte stau cei care cred ca vor avea loc corectii ale cursului, tinut i friu i aceasta perioada a anului, si care cred ca banca centrala va avea chiar ea interesul de a acumula din piata valuta, pentru a aduce rezerva la nivelul a trei luni de importuri. De altfel, obiectivul propus pentru nivelul rezervei valutare i acest an este de 2,5 miliarde de dolari.