Florin Ionescu recunoaste ca odata a facut o mare greseala. „Am avut naivitatea de a incerca sa pun Bancorex pe roate”. Invata omul din greseli? Cand fostul presedinte al Bancorex (1997) a preluat in iunie a.c. functia de presedinte si director general a Bancii Dacia Felix, cu misiunea de a repune pe picioare banca clujeana, putina lume credea ca e vorba de altceva decat de naivitate.
Nu este greu de ghicit de ce. De mai bine de patru ani, Banca Dacia Felix are in afara denumirii putine lucruri in comun cu o institutie bancara. La inceput sub supravegherea BNR, apoi in reorganizare judiciara, BDF a reusit un singur lucru: evitarea intrarii in faliment, un lucru datorat mai putin situatiei sale financiare, cat unor lacune in legislatia bancara. In tot acest timp, activitatea bancara s-a limitat doar la incercari timide de recuperare a creantelor, ajunse la peste 7.000 miliarde lei.
Anul trecut, cand un grup de oameni de afaceri israelieni a cumparat de la fostii actionari 47% din actiunile bancii si a reusit sa convinga judecatorii cu un plan de reorganizare, iar BNR si CEC au acceptat reesalonarea datoriei bancii, in suma de 2100 miliarde lei, pana in anul 2005, sperantele au inceput sa se reaprinda. Actionarii bancii au hotarat in luna mai dublarea capitalului social la 125 miliarde lei printr-o emisiune de actiuni si lucrurile pareau sa mearga incet inainte. Dar, in aceeasi luna, greu incercata BDF a suferit o noua lovitura: Banca Albina a fost declarata in faliment si un milion de dolari plasati aici in depozite de banca clujeana s-au dus pe apa sambetei.
Imposibil
de doborat
A fost o lovitura fatala? Din contra, Banca Dacia Felix a surprins multa lume, cand in urma cu doua luni a decis sa-si redeschida portile agentiilor si sucursalelor sale catre clienti persoane fizice si juridice. Iar imaginea pe care o ofera acum banca pare neplauzibila, dupa un taifun ce a durat aproape cinci ani. Desi a disparut multa vreme din atentia clientilor, BDF a reusit sa pastreze 23 de sucursale, dintre cele 25 pe care le detinea la inceputul crizei si cand banca era considerata printre cele mai dinamice din tara. Daca vreodata BDF va reusi sa recastige increderea clientilor, problema retelei teritoriale este ca si rezolvata.
Dar, ceea ce a pierdut BDF la capitolul imagine, este mult mai greu de rezolvat, daca nu chiar imposibil. Deja banca incearca sa demareze o campanie care are in vedere anuntarea relansarii activitatii sale. La o zi dupa incheierea acestei editii, BDF avea programat un mare cocteil la Casa Vernescu din Bucuresti, la care au fost invitate numeroase oficialitati din lumea politica si economica. Acolo, presedintele Florin Ionescu si actionarii israelieni urmau sa prezinte cat mai convingator planurile de viitor ale bancii.
Acestea nu sunt putine. Intr-o discutie anterioara cu revista Capital, presedintele Ionescu le-a sintetizat in felul urmator: „BDF va deveni o banca universala, cu o redusa activitate de retail si cu o pondere importanta in zona de investment banking”.
Pare promitator si, de asemenea, bine gandit. Intr-adevar este putin plauzibil ca intr-un termen previzibil Banca Dacia Felix sa-si poata recapata caracterul unei banci pentru publicul larg si este meritoriu ca noua conducere a reusit sa scape de nostalgia vremurilor trecute, cand banca clujeana era un aspirator pentru banii persoanelor fizice sau ai numeroaselor firme private mici sau mijlocii. Florin Ionescu spune pragmatic: „Nu-mi blochez ghiseele cu pensionari pentru ca aceia care au o afacere de un milion de dolari sa fie nevoiti sa stea la rand, iar la primul zvon sa ma trezesc si cu geamuri sparte”. In plus, fostul numar unu la Bancorex, nu crede ca este avantajos sa atragi depozitele persoanelor fizice la dobanzile actuale si la efortul pe care o banca il depune lucrand cu acestea. Si, ceea ce, desigur, presedintele nu spune, ar fi o himera sa crezi ca lumea se va inghesui prea curand sa-si depuna banii la o banca despre care cel mai des cuvant folosit a fost: falimentul.
Greu, cuvantul
lui Fercala
Este, intr-adevar, o cu totul alta strategie decat cea care a facut in trecut posibil succesul rapid al bancii transilvanene si are, probabil, de-a face cu experienta unei persoane care a lucrat intr-o banca ce era obisnuita sa finanteze activitati banoase de import-export, domeniu din care Florin Ionescu spera sa faca bani si pentru BDF.
Numai ca pentru a capata caracterul unei astfel de banci, BDF are nevoie, pe langa planuri, si de bani. Iar banii, pentru moment, lipsesc. Exista potrivit conducerii BDF, disponibilitati de aproximativ 400 miliarde lei, bani pe care banca-i poate rula in credite sau pe piata interbancara (BDF nu are inca autorizatia pentru a cumpara si titluri de stat) si din care jumatate sunt in trezoreria statului. Dar comparand acesti bani cu rata de 600 miliarde pe care BDF trebuie sa o restituie catre BNR si CEC in anul 2000, apare o situatie financiara mai putin roza.
Cum banca nu mizeaza prea mult pe recuperarea celor 7.000 de miliarde, scaparea ar putea veni din partea actionarilor. Iar in aceasta privinta se poate vorbi, in momentul de fata, tot numai despre planuri. Pentru noua emisiune de actiuni, hotarata anul trecut de AGA, si-a aratat disponibilitatea pana acum doar grupul investitorilor israelieni.
Un cuvant greu de spus in aceasta privinta il va avea si puternicul presedinte al SIF Transilvania, Mihai Fercala. SIF detine inca 7% din actiunile BDF si este cel mai mare actionar la societatea de asigurari Ardaf care este, la randul sau, detinatoarea unui pachet semnificativ de actiuni la banca din Cluj. A-l indupleca pe Mihai Fercala sa scoata bani din buzunar nu va fi un lucru tocmai usor, mai ales dupa experientele pe care SIF Transilvania le-a avut cu vechii actionari ai BDF. Totusi, spune Fercala, el ar fi dispus sa intinda din nou o mana bancii, evident doar in cazul in care SIF va primi mai mult control asupra administrarii acesteia.
Florin Ionescu
mizeaza pe Cluj
Banca Dacia Felix va avea, probabil, nevoie de Mihai Fercala si SIF Transilvania si in cazul in care doreste sa intre intr-un domeniu in care bancile romanesti fac doar primii pasi nesiguri: investment banking. In momentul de fata, BDF nu are nici macar un departament specializat pe piata de capital si nici nu detine, ca majoritatea bancilor de pe piata romaneasca, o societate de valori mobiliare. Sunt elementele principale in jurul carora se poate construi o activitate de banca de investitii. In plus, Florin Ionescu este, mai degraba, un diletant in problemele pietelor de capital, domeniu cu predilectie al bancilor de investitii.
Desigur, este nevoie de timp pentru a vedea daca Florin Ionescu a fost naiv cand si-a luat familia si s-a mutat de la Bucuresti la Cluj pentru a prelua Dacia Felix. El spune ca vede in aceasta provocare o sansa de a-si incheia cariera de bancher intr-un mod apoteotic. Daca aceasta e filosofia, Banca Dacia Felix este, desigur, cea mai buna alegere, atat pentru Florin Ionescu, cat si pentru o duzina de alti fosti angajati ai Bancorex, care l-au urmat la banca din Cluj.