Banca de Export-Import a SUA susține cu 99 milioane de dolari un proiect nuclear la Doicești
Banca de Export-Import a SUA (EXIM) a aprobat un angajament financiar de până la 99 de milioane de dolari. Această sumă este destinată companiei RoPower Nuclear S.A. pentru a susține dezvoltarea unui proiect nuclear la Doicești.
RoPower Nuclear S.A., un parteneriat între Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, a obținut un angajament financiar de 99 de milioane de dolari de la Banca de Export-Import a SUA (EXIM). Acești bani vor fi folosiți pentru a sprijini dezvoltarea proiectului de reactoare modulare mici (SMR) la Doicești, România.
Acest angajament face parte dintr-un pachet inițial de finanțare de 275 de milioane de dolari, care include și contribuții importante din partea altor instituții internaționale, cum ar fi Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA (DFC) și parteneri privați.
„Proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești este un semnal puternic dat de România, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii. Un semnal pentru independență și securitate energetică, un semnal pentru inovare, un semnal pentru o tranziție verde pragmatică, de la cărbune la energie nucleară, tot o formă de producție în bandă, un semnal bazat pe competitivitatea României în sectorul nuclear.
Finanțarea aprobată de US EXIM este o confirmare a angajamentului SUA față de acest proiect de amploare, care poziționează România ca unul dintre liderii noilor tehnologii nucleare. Am convingerea că la nivelul finalului de deceniu putem fi printre primele țări din lume cu SMR, ceea ce va însemna o oportunitate istorică de dezvoltare a unui lanț local de aprovizionare, iar Nuclearelectrica are toate șansele să opereze și alte asemenea proiecte în toată regiunea,” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul SMR de la Doicești utilizează tehnologia NuScale Power și marchează un moment important pentru energia din România
Această tehnologie nucleară avansată este flexibilă și include măsuri suplimentare de securitate. Reactoarele modulare mici (SMR) sunt apreciate pentru capacitatea lor de a produce energie curată și pentru integrarea eficientă în infrastructurile energetice existente.
Construcția va începe după finalizarea celei de-a doua faze a studiilor de proiectare și inginerie (FEED). Proiectul va contribui la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 4 milioane de tone anual.
„Acest angajament financiar din partea EXIM Bank reprezintă un vot de încredere nu doar în capacitatea României de a implementa tehnologii nucleare de ultimă generație, ci și în parteneriatul solid dintre țara noastră și Statele Unite. Finanțarea ne va permite să facem pași decisivi către un viitor energetic mai sigur, mai curat și sustenabil, iar România se poziționează astfel ca un lider în inovația energetică la nivel regional,” a subliniat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
Sprijinul financiar de la EXIM Bank este crucial pentru progresul proiectului, facilitând activități esențiale precum evaluarea amplasamentului, obținerea autorizațiilor necesare și efectuarea lucrărilor detaliate de inginerie. Aceasta ajută România să devină un lider regional în inovațiile în domeniul energiei curate și susține obiectivele climatice ambițioase ale Uniunii Europene.
Proiectul SMR de la Doicești marchează un avans strategic pentru România, care se bazează pe parteneriate internaționale și tehnologii de vârf pentru a reduce dependența de combustibilii fosili, întărind astfel poziția sa pe piața energetică globală.