Judecătoarea Rodica-Mihaela Spînu a constatat caracterul abuziv al unei executări silite
Comportamentul incorect al băncilor față de creditori continuă să fie dezvăluit prin hotărâri judecătorești. Una dintre acestea a fost pronunțată pe 18 iulie 2024, când judecătoarea Rodica-Mihaela Spînu de la Judecătoria Sectorului 6 a constatat că executarea silită inițiată de First Bank împotriva unei cliente era abuzivă.
Lumea Justiției prezintă acțiunea prin care avocatul Daniel Velicu, apărătorul debitoarei, a câștigat contestarea executării la Judecătoria Sectorului 6.
„Admite contestatia la executare formulata de contestatorul BABALIGEA TATIANA in contradictoriu cu intimata FIRST BANK SA. Anuleaza toate actele de executare silita demarate in dosarul de executare silita nr. 759/2023 pe rolul BEJA AEQUITAS.
Dispune restituirea taxei judiciare de timbru in cuantum de 1.000 lei, achitate prin ordin de plata la data de 11.07.2023, la data ramanerii definitive a prezentei hotarari. Obliga pe intimata la plata unor cheltuieli de judecata in valoare de 3456 lei, din care 3.000 lei reprezentand onorariu avocatial, iar suma de 456 lei cheltuieli fotocopiere dosar de executare.
Executorie. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. In caz de exercitare a caii de atac, cererea de apel se depune la Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 18.07.2024”, se arată în minuta ședinței 6566/2024 din dosarul nr. 7801/303/2023.
Banca calculează dobânda la dobândă
Potrivit lui Daniel Velicu, „banca calculează dobânda la dobândă”.
Înainte de a vă lăsa să citiți acțiunea lui Daniel Velicu și notele scrise depuse la ultimul termen al procesului (în completarea acțiunii), luju.ro menționează că pe 20 iulie 2024, avocatul a postat pe Facebook că banca i-a impus debitoarei dobândă la dobândă. Mai mult, instituția de credit nu i-a explicat clientei în detaliu drepturile și obligațiile sale.
Argumentul privind lipsa explicațiilor din partea băncii este reluat în acțiunea depusă în instanță, mai precizează sursa citată. De asemenea, în contestația la executare, avocatul Daniel Velicu reclamă că debitoarea nu a primit prealabil somația de la executorul judecătoresc. Avocatul explică și că, în momentul executării silite, clienta era la zi cu ratele. Problema constă în faptul că instituția de credit a stabilit o scadență anticipată, dar nu a informat debitoarea despre data acestei scadențe.
„Executat silit de FIRST Bank, în mod abuziv și ilegal, cu concursului BEJA AEQUITAS.
Tocmai ce am reușit anularea executării silite demarate de una din top 3 instituții bancare de evitat – FirstBank –, ocazie cu care mi-am dat seama că executările civile seamănă cu executările demarate de ANAF.
Motivul asemănării constă în faptul că această banca calculează dobânda la dobânda, aspect ce nu e permis în ce privește contractele de credit sau și în ce privește creanțele fiscale”, se arată în postarea avocatului.
Dacă aveți de-a face cu o executare silită demarată de bănci abuzive, cum ar fi FirstBank, Daniel Velicu recomandă invocarea articolului 663 alineatul (1) din Codul de procedură civilă, care stipulează că „executarea silită nu se poate face decât dacă creanța este certă, lichidă și exigibilă”.
De asemenea, ar trebui să menționați că banca nu a respectat articolul 57 din Codul Consumatorului, care prevede că „în cazul serviciilor financiare, operatorii economici sunt obligați să ofere consumatorilor informații complete, corecte și precise asupra drepturilor și obligațiilor ce le revin”.
„Simpla mențiune a sumei datorate nu atrage existența caracterului cert al creanței, este nevoie să reiasă într-o modalitate clară fiecare componentă a debitului, însemnând atât perioada de calcul, cât și scadență fiecărei rate. În ceea ce privește dobânda, atât denumirea incertă (în notificare fiind menționată ‘dobânda penalizatoare / dobânda majorată’), cât și inexistentă modalității de calcul și a datei până la care a fost calculată denotă caracterul incert al creanței.
Succes!”, a conchis el.