Banca Elveţiei intervine pentru oprirea întăririi francului elveţian

Instituţia a asigurat contrapartea de franci pentru intrările în creştere ale investitorilor alarmaţi de precipitarea crizei din Grecia.

Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a confirmat astăzi că a intervenit pe pieţele valutare încercând să oprească aprecierea francului elveţian, după ce Grecia a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor, transmite Reuters. Oficialul nu a dat detalii despre nivelul intervenţiei Băncii Elveţiei (SNB).

Moneda elveţiană tinde să se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro, unde criza datoriilor Greciei a intrat în faza decisivă care s-ar putea încheia prin excluderea statului elen din zona euro. Turbulenţele de la Atena ar putea declanşa transferuri masive de capital spre moneda elveţiană, ceea ce a determinat SNB să acţioneze.

Banca Naţională a Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

Thomas Jordan a precizat recent că decizia din luna ianuarie a SNB a fost forţată de modificarea politicilor monetare la nivel mondial. Recent, Banca Centrală Europeană a lansat un program de achiziţii de obligaţiuni, care a redus valoarea euro. Dacă SNB ar fi amânat decizia de eliminare a pragului franc-euro, atunci ar fi pierdut controlul asupra politicii monetare şi ar fi fost obligată să abandoneze cursul minim de schimb în condiţii mult mai puţin favorabile, a apreciat Thomas Jordan.

Sursa: AGERPRES