Banca Naţională a Elveţiei (BNS) îşi păstrează deschise toate opţiunile după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, în condiţiile în care menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 miliarde de franci elveţieni (76 miliarde de lire sterline), a afirmat Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, Banca Naţională a Elveţiei a luat prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani. Anunţul a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar.
'Am abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Ne păstrăm deschise toate opţiunile de politică monetară', a declarat Fritz Zurbruegg pentru publicaţia elveţiană 'Blick' când a fost întrebat dacă BNS ar putea anunţa din nou un prag minim pentru a preveni dezechilibrele din economie.
Oficialul BNS a apreciat că este prea devreme să se estimeze dacă economia ar putea intra în recesiune şi Banca Naţională a Elveţiei nu are indicii că s-ar putea înregistra o spirală deflaţionistă.
'Va fi afectată creşterea economiei dar nu putem aprecia la ce nivel, va depinde de cât se va aprecia francul elveţian', a afirmat Fritz Zurbruegg.
Acesta a adăugat că eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro a provocat marilor bănci pierderi majore. BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar, a anunţat Fritz Zurbruegg.
SURSA: Agerpres