Banca Europeană de Investiţii (BEI) are în plan să se implice în reconstrucția Ucrainei, grav afectată de războiul care continuă de mai bine de patru luni de zile.
Un document consultat de Reuters arată că BEI a propus o structură de finanțare care anterior a fost folosită în timpul pandemiei de coronavirus și prevede un ajutor financiar consistent pentru reconstrucția Ucrainei.
Mai exact, în document se menționează investiții de până la 100 de miliarde de euro, adică echivalentul a 104,3 miliarde de dolari), arată Reuters.
În ceea ce privește instituțiile implicate în acestă structură de finanțare, sursa citată precizează că fondul fiduciar de tranzit (E-U GTF) ar urma să beneficieze de o contribuţie iniţială de 20 de miliarde de euro de la statele membre UE, dar și de la bugetul blocului comunitar, sub formă de granturi, credite şi garanţii.
Garanțiile ar urma să aibă un efect de multiplicare, arată documentul și totodată ele vor fi care vor duce la proiecte de infrastructură ale căror valoare se va ridica la aproximativ 100 de miliarde de euro. Această sumă reprezintă doar jumătate din necesităţile imediate ale Ucrainei, se arată în document.
Cum arată planul financiar al BEI?
Reuters scrie că propunerea venită de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) urmează să fie prezentată în cursul zilei de astăzi, în cadrul Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei, de la Lugano, Elveţia.
Tot astăzi, BEI urmează să propună un fond care va funcţiona precum cel folosit în timpul pandemiei, pentru garantarea finanţării IMM-urilor, fiind preconizată o sumă de 25 de miliarde de euro care să ducă la mobilizarea a 200 de miliarde de euro, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
În ceea ce privește utilizarea sumelor, banii ar urma să fie folosiți pentru reconstrucţia podurilor, repararea sistemelor de apă potabilă sau a apelor reziduale. Sunt vizate în special orașele a căror populaţie a crescut în urma migraţiei din alte părţi ale Ucrainei, după invazia Rusiei din 24 februarie.
Proiectele susținute financiar ar urmă să sprijine și exporturile Ucrainei, dar și infrastructurile sale digitale şi energetice şi ar putea încuraja companiile private care se tem că finanţarea investiţiilor în Ucraina este prea riscantă, maia rată sursa citată.
Marea Britanie prezintă un plan de sprijin pentru reconstrucția Ucrainei
Nu doar BEI se implică activ în reconstrucția Ucrainei. Și Marea Britanie a anunțat că pregătește un plan de sprijin în acest sens. Anunțul a fost făcut de ministrul britanic de Externe, Liz Truss, care urmează să prezinte luni un ”vast plan de sprijin pentru a ajuta Ucraina pe termen lung”.
Prezentarea va avea loc la Conferința pentru Reconstrucţia Ucrainei de la Lugano, iar Liz Truss va expune planurile Marii Britanii pentru a sprijini ţara pe termen scurt, dar și lung.
Menționăm faptul că Londra a anunțat deja că va sprijini în special reconstrucţia oraşului şi a regiunii Kiev, la cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat Foreign Office.