Ieri, 7 iunie, au fost deschise, la Bucuresti, biroul Bancii Europeane de Investitii (BEI) si Biroul Regional JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions). Biroul JASPERS se va ocupa de imbunatatirea pregatirilor proiectelor propuse pentru finantari regionale din partea institutiilor UE si pentru a ajuta statele membre in a folosi mai rapid si mai eficient aceste fonduri. Activitatea biroului va cuprinde activitatile de finantare din Bulgaria si Romania.

 

Scopul celuilalt birou BEI de la Bucuresti este de a furniza sprijin operatiunilor de finantare ale bancii in Romania si de a imbunatati contactele sale cu partenerii locali.

 

Avand toate regiunile incluse in noua politica de coeziune a UE, Romania are dreptul sa primeasca 17,2 miliarde de euro in perioada 2007-2013 in vederea punerii in aplicare a proiectelor aflate in consens cu prioritatile politicilor regionale ale Uniunii precum si atingerea a trei noi obiective de perspectiva: convergenta, competitivitatea si cooperare.

 

Pentru a facilita acest efort, Comisia Europeana si-a unit fortele cu Banca Europeana de Investitii si cu Banca Europeana pentru Reconstructie si dezvoltare pentru a crea proiecte precum  JASPERS.Pana in prezent au fost identificate 80 de proiecte vizate de initiativa JASPERS, insumand finantari nerambursabile de circa 10 miliarde de euro din fonduri UE: 15 proiecte in sectorul transporturilor (circa 6 miliarde de euro) si 65 de proiecte in domeniul mediului ( circa 3,5 miliarde de euro). Intre proiectele de anvergura din transporturi se numara de exemplu modernizarea caii ferate Curtici-Simeria-Brasob-Predeal (2,67 de miliarde de euro), constructia si reabilitarea unor tronsoane de autostrazi si drumuri nationale (2 miliarde de euro) precum si imbunatatirea navigatiei pe Dunare (120 de milioane de euro).

 

Proiectele din domeniul mediului vizeaza prelungirea si modernizarea sistemelor de canalizare din 37 de judete din Romania, cu o valoare totala de 2,4 miliarde de euro, proiecte privind apa in 15 judete (300 de milioane de euro) precum si reabilitarea unor grupuri energetice de la Turceni (260 de milioane de euro).

 

Sursa: Capital 08 Iunie 2007