La sfârșitul săptămânii trecute, Capital scria că acțiunile băncii georgiene Liberty s-au prăbușit cu mai mult de 80% din momentul în care aceasta a fost cumpărată în 2009 de Dinu Patriciu. Totuși, miliardarul român nu numai că nu a pierdut, ci, dimpotrivă, înregistrează un câștig considerabil. Află cum a reușit.
Pe 19 septembrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,218% din acțiuni) Băncii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investiții Liberty Capital LLC, deținut în totalitate Liberty Investments Holding BV înregistrat în Olanda, tranzacția fiind anunțată cu trei zile mai târziu.
Inițial nu a fost anunțat prețul/acțiune la care s-a încheiat tranzacția, dar Bloomberg scria că, potrivit unor surse din piață, banca georgiană fusese preluată la o cotație cu mai mult de 80% sub prețul mediu de tranzacționare din acea perioadă, iar președintele vehiculului de investiții al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, indica o sumă de circa 15 milioane dolari.
Practic, la acea vreme capitalizarea băncii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, deși capitalizarea pachetului cumpărat era de 87,5 milioane dolari.
În acea perioadă, acțiunile băncii georgiene se tranzacționau pe medie la circa 0,10 lari. Ulterior, ca deținător a peste 50% din acțiunile PBG, Liberty Capital LLC a trebuit să lanseze o ofertă de preluare a restului de acțiuni din piață, moment cu care a dezvăluit și prețul la care preluase controlul, de 0,012 lari. Cu alte cuvinte, Dinu Patriciu a cumpărat Banca Poporului din Georgia cu un discount de 82% față de valoarea dată de bursă. Câțiva oficiali georgieni și avocați declarau atunci că prețul tranzacției este unul corect, care reflectă problemele cu care se confrunta banca.
În momentul preluării, PBG avea un capital social divizat în 1,5 miliarde acțiuni, cu o valoare nominală de 0,01 lari, capital care în timp a fost majorat succesiv până la 3,5 miliarde acțiuni, în prezent, iar numele a fost schimbat în Liberty Bank. Încă din septembrie 2009, Lado Gurgenidze declara că banca nu va delistată, urmând chiar să crească free-float-ul spre 20-25%, și că vor fi operate mai multe majorări de capital pentru întărirea poziției pe piață, ținta fiind accederea în top 5 bănci georgiene.
Pe de-o parte, se poate observa cum capitalul social al băncii a crescut cu 133% din momentul preluării, dar și că free-float-ul a ajuns la 28,4%.
Pe de altă parte, banca a înregistrat o creștere impresionantă a activității. Activele băncii s-au dublat de la momentul prelării, ajungând la finele trimestrului II din 2011 la 635 milioane de lari (381 milioane dolari). De asemenea, în numai un an de zile, din iunie 2010 până în iunie acest an, portofoliul de credite acordate de bancă s-a dublat la 240 milioane lari (144 milioane dolari), iar ponderea creditelor neperformante s-a redus de la 17,6% (iunie 2010) la 11,7% (iunie 2011). Pe acest fond, profitul Liberty Bank a crescut de peste două ori (cu 124%) în primul semestru din acest an, până la 4,16 milioane lari (2,43 milioane dolari).
Cu alte cuvinte, chiar dacă acțiunile Liberty Bank au picat cu mai mult de 80% de la momentul preluării până în prezent, Dinu Patriciu este în câștig. Am putea spune că prețul de acum (0,02 lari) al acțiunilor Liberty Bank a coborât până în apropierea nivelului la care a încheiat deal-ul Patriciu, adică piața a recunoscut treptat “prețul corect” plătit de Patriciu. Totuși, este greu de înțeles cum Liberty Bank, care și-a întărit atât de mult poziția bilanțieră și înregistrează profit în creștere, se tranzacționează la nivelul la care Patriciu a cumpărat-o dintr-o poziție dificilă (în 2009, banca a încheiat cu o pierdere de 3,2 milioane dolari). Din punctul de vedere strict al valorii de piață, Patriciu este în câștig cu aproximativ 50% ( a cumpărat la aproape 0,02 lari, iar apoi a participat la majorări la 0,01 lari), dar față de o valoare reală a acțiunilor câștigul său este cu siguranță mult mai mare.
Merită adăugat și faptul că Patriciu l-a pus președinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze, fost prim ministru georgian și unul dintre cei mai experimentați bancheri din Georgia, iar banca este distribuitoarea exclusivă a pensiilor din Georgia.
Așadar, în câțiva ani am putea asista la un exit al lui Patriciu din Liberty Bank printr-o ofertă publică inițială (IPO), moment la care vom putea vedea cât de rentabilă a fost investiția acestuia.