"Cred de exemplu că toate tensiunile de vinerea trecută de pe pieţe erau legate de faptul că băncile italiene ar fi putut să nu treacă testele de stres’, le-a declarat reporterilor directorul general al Băncii Italiei, Fabrizio Saccomanni. Acesta a adăugat: ‘Să sperăm că am tras o linie sub asta".

Şi marţi acţiunile principalelor bănci italiene au scăzut puternic marţi la bursă, pe fondul temerilor că criza datoriilor suverane ar putea să se extindă şi în Italia.

La bursa de la Milano, acţiunile Intesa SanPaolo au înregistrat un declin de 5,2%, iar acţiunile UniCredit au scăzut cu 7,1%, extinzând reculul înregistrat în ultimele zile. De la 1 iulie, acţiunile UniCredit au scăzut cu aproximativ 30%.

"Există puţine motive să vedem o întărire a pieţei. Mulţi oameni sunt deja şocaţi. Ei nu se aşteptau ca lucrurile să se precipite în cazul Italiei", a explicat Justin Urquhart Stewart, director la Seven Investment Management.

Planul de austeritate de 40 de miliarde de euro adoptat de Executivul de la Roma în 30 iunie ar trebuie să permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2014. Deficitul său s-a ridicat la 4,6% din PIB în 2010.

Investitorii se tem de o contaminare a crizei datoriilor Italiei, luată drept ţintă din cauza enormei sale datorii de peste 1.900 de miliarde de euro (circa 120% din PIB).
SURSA: Agerpres