De la cutremurul din martie, Banca Japoniei a pompat miliarde de dolari în sistemul financiar pentru a stabiliza economia niponă.
BoJ a reafirmat că a treia mare economie a lumii îşi va relua redresarea moderată înainte de sfârşitul acestui an, în pofida semnelor de încetinire a economiei mondiale.
De asemenea, Banca Centrală a Japoniei s-a arătat mai puţin îngrijorată de actualele condiţii economice, reflectând progresele din sectorul industrial, restabilirea producţiei şi a lanţurilor de furnizare, afectate de seismul din 11 martie.
‘Economia Japoniei este sub presiune, în special în sectorul producţiei, din cauza efectelor cutremurului dar arată unele semne de redresare’, se arată în declaraţia BoJ.
Instituţia a adăugat 500 miliarde de yeni (6 miliarde de dolari) la programul de creditare de 3 miliarde de yeni destinat să încurajeze băncile în acordarea de credite industriilor cu potenţial de creştere.
Economia niponă a intrat din nou în recesiune în primul trimestru din 2011, din cauza efectelor celui mai devastator cutremur care a lovit Japonia în martie 2011.
În perioada ianuarie-martie 2011, Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o scădere peste aşteptări, de 3,7%, comparativ cu perioada similară din 2010, fiind al doilea trimestru consecutiv de declin. Analiştii se aşteptau la un recul al economiei nipone de 2% în primul trimestru din 2011.
Declinul Produsului Intern Brut al Japoniei în perioada ianuarie-martie 2011 a fost cel mai semnificativ de la scăderea record de 18,3% înregistrată în perioada ianuarie-martie 2009.
Analiştii estimează că economia Japoniei ar putea reveni pe creştere în trimestrul trei din 2011 dar costurile reconstrucţiei vor pune presiuni suplimentare asupra datoriei publice, care a ajuns la aproximativ 200% din PIB, cea mai ridicată din rândul statelor dezvoltate.
SURSA: Agerpres