Banca mamă a BRD se retrage din state aflate în Europa Centrală și de Est

Grupul francez Société Générale intenționează să se retragă de pe piețele bancare din Europa Centrală și de Est dorind să își vândă afacerile din Bulgaria. Un posibil cumpărător este grupul ungar OTP Bank, care a încercat să cumpere și Banca Românească, dar nu a obținut avizul Băncii Naționale a României (BNR).

Piețele din regiune unde Société Générale nu se află printre cei mai importanți jucători și de pe care grupul francez intenționează să se retragă sunt: Bulgaria, Serbia, Albania, Muntenegru și Moldova. Toate acestea sunt bine gestionate și profitabile, dar suferă de asemenea deficiențe similare- piețe mici unde profitabilitatea, care înainte se afla la o valoare înaltă, scade, iar mediul este saturat și în același timp instabil dintr-un punct de vedere politic și reglementar. Pe piața bancară din România, BRD, condusă de grupul francez cu un pachet de 60% din acțiuni, este al treilea jucător în funcție de active, în acest caz o retragere este puțin probabilă. În 2017, BRD Groupe Société Générale a obținut un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creștere spre deosebire de anul 2016, conform site-ului Novinite.com.

Potrivit sursei citate, planul inițial era de negociere directă între OTP Bank și grupul francez, însă, la sfârșitul lunii februarie, a fost depusă o ofertă de un fond al afiliatului american Apollo Global Management.

Banca Națională a României (BNR) s-a opus intenției OTP Bank România de a achiziționa o o participaţie de 99,28% din Banca Românească şi a precizat că motivele care stau la baza deciziei nu pot fi dezvăluite.

Operaţiunea prin care OTP Bank România urma să achiziţioneze Banca Românească şi unele active româneşti ale acesteia a fost autorizată de Consiliul Concurenţei în luna decembrie a anului trecut.

„Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia”, preciza autoritatea de concurenţă în 18 decembrie.

Banca Românească este membră a Grupului National Bank of Greece. Activele româneşti ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA.

Atât OTP Bank România, cât şi Banca Românească, activează în domeniul serviciilor financiare şi bancare.

Divizia din România a OTP Bank a anunţat, în vara anului trecut, că Banca Naţională a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank România pentru achiziţionarea pachetului său de acţiuni deţinute la Banca Românească.