Împrumutul se va concentra pe susţinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internaţionale ale ţării legate de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, şi de a spori înțelegerea și răspunsul românilor la dezastre. Sprijinul acordat va include şi îmbunătăţirea reglementărilor din domeniul construcţiilor pentru a reduce riscul seismic asociat clădirilor existente şi la integrarea în mod adecvat a riscului în faţa dezastrelor în procesele de planificare bugetară.
„Evenimentele cataclismice generează un şoc financiar semnificativ pentru România, ceea ce ar putea declanşa un regres economic, afectându-i în mod disproporţionat pe cei mai nevoiaşi“, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.
România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din ţările Uniunii Europeane, cu mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor înregistrate în ultimele două secole. România este, de asemenea, una dintre ţările europene cele mai expuse inundaţiilor, aproape 1 milion de români trăind în zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundaţii.
În perioada 1970-2016, au fost înregistrate 85 de catastrofe în România, inclusiv 47 de inundaţii, 4 cutremure şi 2 secete, care au afectat în total aproape două milioane de persoane şi au generat pierderi în sumă de peste 6 miliarde de dolari. De asemenea, efectele schimbărilor climatice s-au intensificat şi ele în mod semnificativ în ultimele decenii, producând alunecări de teren, incendii de vegetaţie, secete şi fenomene meteorologice extreme. În 2006, de exemplu, inundațiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB.