Banca Mondială a aprobat joi un prim împrumut, de 300 milioane euro (423 milioane dolari), dintr-un program propus de finanţare pentru România în valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale şi la reluarea proceselor de creştere economică şi convergenţă.

„Acest împrumut sprijină implementarea programului guvernamental de consolidare a modului în care sunt gestionate cheltuielile publice, de diminuare a impactului crizei asupra cetăţenilor săraci şi vulnerabili, precum şi de minimizare a riscurilor aferente crizei sectorului financiar naţional, prin abordarea vulnerabilităţilor existente şi potenţiale şi prin consolidarea procesului de reglementare şi consolidare, în vederea susţinerii pe termen lung a unui sector financiar mai rezistent, care să funcţioneze mai bine”, a declarat, într-un comunicat, şeful Biroului Băncii Mondiale în România, Benoit Blarel.

Pe de altă parte, Swati Ghosh, şeful echipei care gestionează programul, consideră că abordarea agendei reformei structurale este foarte importantă, pentru că întărirea rezistenţei economiei la şocurile crizei va susţine mai bine România în demersul de reluare a unei creşteri susţinute pe termen mediu.

„Banca Mondială se află într-o postură foarte bună pentru a se implica în aceste domenii, pentru că-şi poate valorifica bogatele sale resurse de activitate analitică şi se bazează pe un dialog continuu asupra politicilor publice”, a spus Ghosh.

Creditul care va fi acordat României va avea o scadenţă de 14 ani şi o perioadă de graţie de 13 ani şi jumătate.

La finele lunii iunie, Blarel a afirmat că împrumutul acordat României va fi orientat către trei zone, respectiv reforma sectorului public, segmentul financiar şi sectorul protecţiei sociale. De asemenea, el a precizat atunci că primul împrumut din banii de la BM va fi disponibil imediat după ratificarea de către Parlamentul României.

SURSA: Mediafax