Banca Mondială a întocmit clasamentul țărilor cu venituri mari. Care sunt schimbările apărute

economie

SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Mondială repartizează economiile lumii în patru grupuri de venituri: scăzut, mediu-inferior, mediu-superior și ridicat. Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie, pe baza nivelului venitului național brut (VNB) pe cap de locuitor, din anul calendaristic precedent.

Măsurile VNB sunt exprimate în dolari SUA, utilizând factori de conversie derivați conform metodei Atlas, care în forma sa actuală a fost introdusă în 1989, potrivit site-ului Băncii Mondiale.

Clasificarea veniturilor își propune să reflecte nivelul de dezvoltare al unei țări, bazându-se pe VNB pe cap de locuitor, ca indicator disponibil al capacității economice.

Clasificarea țărilor în categorii de venituri a evoluat semnificativ, de la sfârșitul anilor 1980

În 1987, 30% dintre țări au fost clasificate drept țări cu venituri mici și 25% ca țări cu venituri mari. Până în 2023, aceste procente generale au scăzut la 12% în categoria cu venituri mici și până la 40% în categoria cu venituri mari. 

Amploarea și direcția acestor schimbări variază foarte mult între regiunile lumii, transmite Banca Mondială. 

Banca Mondială: Câteva repere importante pe regiuni

100% dintre țările din Asia de Sud au fost clasificate ca țări cu venituri mici în 1987, în timp ce această pondere a scăzut la doar 13% în 2023.

În Orientul Mijlociu și Africa de Nord exista o pondere mai mare a țărilor cu venituri mici în 2023 (10%) decât în ​​1987, când nicio țară nu era clasificată în această categorie.

În America Latină și Caraibe, ponderea țărilor cu venituri mari a crescut de la 9% în 1987 la 44% în 2023.

Europa și Asia Centrală au o pondere mai mică a țărilor cu venituri mari în 2023 (69%) decât în ​​1987 (71%).

Bulgaria, Palau și Rusia au trecut de la categoria cu venituri medii-superioare la cea cu venituri mari

În acest an, trei țări, Bulgaria, Palau și Rusia, au trecut de la categoria cu venituri medii-superioare la cea cu venituri mari:

Bulgaria s-a apropiat în mod constant de pragul de venituri ridicate, cu o creștere modestă pe parcursul perioadei de redresare post-pandemie, care a continuat în 2023, deoarece PIB-ul real a crescut cu 1,8%, fiind susținut de cererea de consum.

Palau și-a continuat redresarea post-pandemie, deoarece PIB-ul a revenit la nivelurile anterioare, crescând cu 0,4% în termeni reali. Cu inflația ajunsă la 8,1%, VNB-ul nominal a crescut cu 10,0%.

Activitatea economică din Rusia a fost influențată de o creștere semnificativă a activității militare în 2023, în timp ce creșterea a fost stimulată și de o revenire a comerțului (+6,8%), a sectorului financiar (+8,7%) și a construcțiilor (+6,6%). 

Acești factori au condus la creșteri atât ale PIB-ului real (3,6%), cât și ale PIB-ului nominal (10,9%), iar VNB-ul Atlas pe cap de locuitor al Rusiei a crescut cu 11,2%.

Patru țări au trecut de la categoria cu venituri medii inferioare la venituri medii superioare

Algeria, Iran, Mongolia și Ucraina au trecut de la categoria cu venituri medii inferioare la cea cu venituri medii superioare, arată Banca Mondială.

În timp ce economia algeriană a crescut cu 4,1% în 2023, principalul motiv pentru reclasificarea ascendentă a fost o revizuire cuprinzătoare a statisticilor conturilor naționale întreprinsă de autoritățile algeriene pentru a se alinia la standardele internaționale actuale. 

Această realiniere a dus la o revizuire ascendentă a nivelului PIB (în medie cu 13,3% mai mare în perioada 2018-2022).

Economia Iranului a crescut cu 5,0% în 2023, determinată de exporturile de petrol și susținută de câștiguri în servicii și producție. VNB a crescut cu 39,5% în termeni nominali, ceea ce, combinat cu deprecierea rialului iranian, a dus la o creștere cu 17,6% a VNB-ului Atlas pe cap de locuitor.

Mongolia și-a continuat redresarea după pandemie, PIB-ul real crescând cu 7,0% în 2023. Creșterea a fost determinată de expansiuni în minerit de 23,4%.