Banca Mondială (BM) acordă un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Această decizie vine în scopul de a "sprijini menţinerea serviciilor esenţiale şi eforturile de redresare".
Potrivit AFP, sprijinul este realizat în cadrul Proiectului PEACE care vizează susţinerea financiară a funcţionării serviciilor de stat ucrainene şi provine de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
Banca Mondială susține că acest ajutor va permite guvernului ucrainean să „susţină sectoare-cheie, printre care sănătatea, educaţia, plata pensiilor sau îngrijirea persoanelor strămutate intern”, precum şi salariile funcţionarilor publici ucraineni.
Vorbim despre 20,6 miliarde de dolari fondurile mobilizate de BM pentru Ucraina, sub formă de împrumut sau grant, de la începutul conflictului în urmă cu un an, din care 18,5 miliarde de dolari au fost deja plătite.
„Sunt bucuros că Banca Mondială a mobilizat această sumă pentru a sprijini Ucraina de la începutul conflictului. Vom continua să sprijinim poporul ucrainean în nevoile sale cele mai urgente şi în coordonare cu eforturile guvernului de reconstrucţie şi redresare”, a declarat preşedintele instituţiei, David Malpass, citat în comunicat.
De la începutul războiului, Ucraina este sprijinită de numeroase țări, dar mai ales de SUA. În total, Statele Unite au oferit ajutoare directe Ucrainei de peste 113 miliarde de dolari de la începutul conflictului la 24 februarie 2022.
UE a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
„Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice şi mai extinse sancţiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul”, a anunţat pe Twitter preşedinţia Consiliului UE.
„UE rămâne solidară cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, arată mesajul preşedinţiei suedeze.
Acesta include restricţii la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care susţin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.
Al zecealea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost conceput pentru a îngreuna finanţarea războiului şi pentru a priva Rusia de echipamente tehnice şi piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei. De asemenea, sunt sancţionate mai multe persoane, între care propagandişti ruşi, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia şi cei implicaţi în producţia de drone iraniene folosite pe linia frontului. Mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank şi banca online Tinkoff, au fost excluse de la sistemul global SWIFT, toate aceste măsuri urmând să provoace pierderi de peste 10 miliarde de euro în comerţul dintre UE şi Rusia.
Acordul din UE pentru sancţiuni a venit după ce Marea Britanie, SUA şi Canada anunţaseră deja în cursul zilei pachete similare prin care Rusia este pedepsită pentru războiul declanşat în urmă cu un an. De asemenea, G7, grupul celor mai puternice economii democratice, a luat măsuri pentru extinderea sancţiunilor deja în vigoare.Grupul a anunţat că va lua măsuri fără precedent pentru a slăbi Rusia, promiţând măsuri împotriva exporturilor de diamante ruseşti. G7 a avertizat că ţările terţe care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor vor suferi „costuri severe”.