‘Credem că acum economiile emergente dispun de o fereastră de oportunitate de două sau trei luni şi mesajul pe care vrem să-l trimitem către toată lumea este că acum este timpul să fie făcute reformele necesare’, a declarat Jim Yong Kim.
Preşedintele Băncii Mondiale a subliniat că simplul anunţ că Fed ar putea să înceapă să-şi reducă programul de stimulente a scos în evidenţă slăbiciunile existente în unele economii emergente şi că acestea ar trebui să adopte reforme în domeniul politicii fiscale şi alte modificări necesare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.
La ultima şedinţă de politică monetară, din luna septembrie, Rezerva Federală (Fed) a decis să menţină sprijinul excepţional acordat pentru relansarea economiei americane. Cu toate acestea, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că o încetinire a achiziţiilor de active efectuate de Fed rămâne posibilă până la sfârşitul anului.
În prezent, Fed injectează 85 de miliarde de dolari în fiecare lună, pentru a susţine relansarea economică. Achiziţiile de obligaţiuni derulate de Fed se împart în prezent în 45 de miliarde de dolari pentru bonuri de Trezorerie şi 40 de miliarde de dolari pentru titluri cu garanţii imobiliare.
În aşteptarea încetării acestui program al Fed, fluxurile de capital încep să iasă de pe pieţele emergente pentru a reveni în SUA şi alte economii dezvoltate, ceea ce conduce la deprecierea monedelor emergente.
SURSA: Agerpres