Pagube de 5,1 miliarde de dolari în Siria după cutremure
Cutremurele devastatoare produse recent în regiunea de frontieră dintre Turcia şi Siria, în care au murit peste 50.000 de oameni, au provocat pagube imobiliare şi de infrastructură de 5,1 miliarde de dolari în Siria, potrivit unei estimări preliminare anunţate vineri de Banca Mondială, transmite DPA.
Aceste pagube se cifrează între 2,7 şi 7,9 miliarde de dolari, iar costurile de reconstrucţie ar putea fi de două ori mai mari, afirmă raportul Băncii Mondiale.
Distrugerile provocate imobilelor rezidenţiale reprezintă aproape jumătate din total, circa o treime revenind clădirilor cu alte destinaţii, şi doar sub o cincime reprezintă pagubele produse infrastructurilor precum străzi, şosele, sisteme de alimentare cu electricitate şi apă.
Raportul nu a luat în calcul impactul şi pierderile economice pentru Siria şi nici costurile probabil mult mai mari pentru reconstrucţie.
Evaluările nu au fost finalizate din cauza foarte numeroaselor replici seismice. Raportul publicat vineri se concentrează în mod esenţial pe pagubele cauzate de primele două cutremure de la începutul lui februarie.
Într-un raport separat publicat anterior în această săptămână, Banca Mondială a estimat pagubele imobiliare din Turcia la cel puţin 34,2 miliarde de dolari.
Bilanț privind decesele din Turcia și Siria
Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma seismelor din 6 februarie, potrivit unui bilanţ obţinut de AFP din mai multe surse şi revizuit în creştere de partea siriană. În Siria, numărul morţilor este de 5.951.
Cutremurele au devastat mai multe regiuni din nordul şi vestul Siriei, o ţară afectată de aproape 12 ani de un conflict care a făcut aproape 500.000 de victime şi a cauzat strămutarea mai multor milioane de persoane.
Bilanţul a fost alcătuit în colaborare cu unul dintre partenerii locali ai Biroului de coordonare pentru chestiuni umanitare al ONU (OCHA), Assistance Coordination Unit (ACU), a adăugat oficialul sirian.
ONU a reţinut acelaşi număr şi a precizat că se bazează pe datele transmise de ACU.
Bilanţul include toate zonele rebele afectate de seism, controlate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în nord-vest şi de facţiunile siriene pro-turce în nord.