La nivel global, Banca Mondială anunță sfârșitul unei ere și înrăutățește prognozele economice de peste tot din lume. Printre motivele de îngrijorare se numără încetinirea activităţii eco­nomice, reducerea schimburilor co­mer­ciale, scumpirea creditelor.

Cu privire la Europa de Est, Banca Mondială anunță o schimbare la vârful celor mai potente economii. Dacă până în urmă cu un an, România era supranumită campiona regiunii, iată că semnalele din ultima perioadă trădează o stare de „oboseală” la nivel economic.

Previziunea Băncii Mondiale pentru perioada următoare indică Polonia ca viitor motor principal de creștere economică în zonă.

„Chiar şi când decidenţii politici şi ajutoarele lor caută să menţină şi să accelereze ritmul de creştere într-o perioadă în care energia se epuizează, ei nu pot lua ca pe un dat ceva ce a jucat un rol important în stimularea activităţii în ultimii ani: o lungă perioadă cu inflaţie redusă şi stabilă“, se arată în cea mai recentă analiză a Băncii Mondiale.

Întârcându-ne în plan global, instituţia financiară cu sediul la Washington a remarcat că  războiul comercial dintre marile economii ale lumii şi creşterea tarifelor de import au început deja să facă victime în lumea emergentă, unde revenirea economică stagnează în contextul contracţiei comerţului şi al înăspririi condiţiilor de finanţare. BM avertizează şi asupra creşterii datoriilor economiilor în curs de dezvoltare.