„Inflația și insecuritatea alimentară au crescut semnificativ pe parcursul anului, fiind exacerbate de schimbările climatice și de războiul din Rusia, care au contribuit la creșterea prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte”, arată Banca Mondială.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ducând la perturbarea distribuției globale a alimentelor în condițiile în care ambele țări asigurau aproximativ 30% din grâul necesar pe plan mondial, scrie Ripplesnigeria.
De asemenea, Rusia și Ucraina contribuie cu 60% din uleiul de floarea-soarelui. necesar la nivel mondial. Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, inflația alimentară din Nigeria, dar și din alte state africane, a crescut, de la 17,11% în februarie 2022 (după o scădere de la 17,13% în ianuarie), la 24,13% , în noiembrie 2022.
Rata sărăciei va crește dincolo de proiecția Băncii Mondiale
În același raport, Banca Mondială susține că proiecția sa privind reducerea sărăciei nu se va îndeplini. Obiectivul global al BM pentru reducerea sărăciei extreme era de 3%, până în 2030, dar, susține Banca Mondială, procentul va crește la 7% în următorii ani.
685 de milioane de oameni, în sărăcie extremă
Potrivit Băncii Mondiale, până la sfârșitul anului 2022, 685 de milioane de oameni ar putea trăi în sărăcie extremă. „Pandemia COVID-19 a provocat cele mai mari probleme eforturilor globale de reducere a sărăciei, din ultimele decenii, iar redresarea a fost extrem de inegală”, afirmă instituția. „Până la sfârșitul anului 2022, până la 685 de milioane de oameni ar putea trăi în sărăcie extremă, ceea ce face din acest an al doilea cel mai prost an pentru reducerea sărăciei, din ultimele două decenii, după anul 2020.
Creșterea prețurilor la alimente și energie, alimentată de șocuri climatice și conflictul din Ucraina
Pe lângă efectele pandemiei, care persistă, creșterea prețurilor la alimente și energie, alimentată de șocuri climatice și conflicte precum războiul din Ucraina, au împiedicat o redresare rapidă. ”Se stimează că 7% din populația lumii, adică aproximativ 574 de milioane de oameni, se va lupta în continuare în sărăcie extremă, în 2030, cu mult sub obiectivul global de 3% în 2030”, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Dacă întreruperile lanțurilor de aprovizionare și tensiunile de pe piața muncii nu se atenuează, este posibil ca rata inflației să crească, la un nivel dublu față de cel înregistrat în cei cinci ani dinainte de pandemie, mai susține BM.