În opinia lui Robert Zoellick, dacă Grecia se retrage din zona euro, iar liderii europeni nu acţionează în mod decisiv pentru a sprijini băncile, criza care ar rezulta riscă să arunce Europa într-o zonă periculoasă.

‘Liderii zonei euro trebuie să fie gata. Nu va fi timp pentru reuniuni ale miniştrilor de finanţe. Pe pieţele panicate, investitorii fug spre active sigure. Liderii din zona euro trebuie să fie pregătiţi, psihologic şi prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES), să recapitalizeze băncile’ susţine Robert Zoellick, al cărui mandat de cinci ani în fruntea Băncii Mondiale se încheie la data de 30 iunie.

De asemenea, Robert Zoellick susţine că liderii europeni trebuie să se asigure că la rândul lor băncile vor continua să acorde credite pentru a evita o criză de lichiditate în economia reală, aşa cum s-a întâmplat în 2008 după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers. ‘Liderii din zona euro trebuie să monitorizeze riscurile de lichiditate în sectorul corporatist. Iar dacă băncile primesc asistenţă de urgenţă, va fi nevoie ca directorii băncilor să fie presaţi pentru a continua să ofere credite’, declară Robert Zoellick.

Separat, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a făcut cunoscut joi că nu are în prezent niciun proiect de asistenţă financiară pentru Spania, adăugând că Madridul nu i-a cerut nimic de acest gen.

Spania trăieşte un moment de tensiune extremă pe pieţe. Această nouă turbulenţă urmează anunţului de salvare publică a Bankia, a treia mare bancă spaniolă în termeni de active, pentru suma totală de 23,5 miliarde de euro, dintre care 19 miliarde euro mai trebuie încă găsite.