‘Persistenţa preţurilor alimentare volatile şi ridicate nu are numai consecinţe asupra foametei şi subnutriţiei, dar şi asupra obezităţii ce ar putea creşte într-un context de preţuri ridicate în care populaţiile aleg alimente mai puţin scumpe’ şi mai calorice, subliniază BM, ce evidenţiază costul mai scăzut al ‘junk food’ în ţările sărace.
Între octombrie şi februarie, preţurile alimentare au scăzut în mod clar /-4%/, mai ales cele la grâu /-11%/ şi al zahărului /-10%/, pe fondul unei cereri ‘mai slabe’ pe pieţele de cereale, notează BM. Însă ele rămân la niveluri ‘foarte ridicate’ şi nu sunt decât cu 9% mai scăzute decât nivelurile istorice atinse în august, remarcă cu îngrijorare instituţia financiară internaţională.
Doar în luna februarie, preţurile au afişat o tendinţă ascendentă /+1%/ în regim anual, în special orezul /+5%/ şi porumbul /+5%/, două alimente de bază în numeroase ţări în curs de dezvoltare. Banca Mondială este preocupată de asemenea de ‘incertitudinile’ persistente cu privire la producţia agricolă, cu stocuri de cereale care au scăzut cu 3% în 2012.
‘Condiţiile climatice încă foarte uscate în Argentina, Africa de Sud şi Australia au făcut să planeze o urmă de îndoială asupra producţiei din următoarele luni’, subliniază raportul. În acest context, milioane de persoane vor continua să sufere de pe urma unei ‘alimentaţii nepotrivite’, avertizează BM, ce poate uneori ‘cauza morţi premature’.
SURSA: Agerpres