Cu un "rulaj de peste 40.000 de studenti pe an, Iasiul isi mentine de cativa zeci de ani statutul de cel de-al doilea centru universitar al tarii. Cele patru universitati de stat - Al. I. Cuza, Medicina si Farmacie, Tehnica - Gh. Asachi si Agronomia, precum si cele private vor scoate anul acesta pe piata aproape 8.000 de absolventi.Oferta centrului universitar iesean vine in 1999 cu o noutate importanta pentru piata muncii: absolventi de studii postuniversitare in administrarea afacerilor. E
Cu un „rulaj de peste 40.000 de studenti pe an, Iasiul isi mentine de cativa zeci de ani statutul de cel de-al doilea centru universitar al tarii. Cele patru universitati de stat – Al. I. Cuza, Medicina si Farmacie, Tehnica – Gh. Asachi si Agronomia, precum si cele private vor scoate anul acesta pe piata aproape 8.000 de absolventi.
Oferta centrului universitar iesean vine in 1999 cu o noutate importanta pentru piata muncii: absolventi de studii postuniversitare in administrarea afacerilor. Este binecunoscut ca peisajul actual al invatamantului de profil din Romania este dominat de nume precum
ASEBUSS sau CODECS – care ofera posibilitatea de obtinere a diplomelor de tip Master of Business Administration (MBA). Acestea ofera cursantilor certe avantaje, precum expertiza occidentala in procesul educational, materiale de uz didactic de mare eficienta, ca sa nu mai vorbim de recunoasterea internationala a diplomelor. Exista insa si un handicap care, privit din perspectiva potentialilor cursanti interesati de aceste scoli, este de multe ori de netrecut: costul. Din acest motiv, asa cum s-a vazut in ultimii ani, cei care au absolvit astfel de scoli erau de fapt, in mare majoritate, sustinuti in aceasta intreprindere educationala de companiile pentru care lucrau.
In acest context, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii Al. I. Cuza Iasi n-a facut decat sa se pozitioneze pe o asa-zisa piata a scolilor postuniversitare de profil, tintind un segment de „clienti localizati in regiune si pentru care tarifele solicitate de scolile mai sus amintite nu sunt tocmai accesibile. Astfel ca, in urma cu trei ani, decanul Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor Iasi, prof. univ. dr. Dumitru Oprea, a initiat un proiect din care anul acesta deja rezulta o prima promotie de absolventi de studii postuniversitare de afaceri. Scoala de inalte studii postuniversitare din cadrul facultatii iesene, mentionata anterior, face nota aparte prin faptul ca beneficiaza de girul Bancii Mondiale. Impreuna cu Guvernul Romaniei, aceasta a finantat proiectul (in cateva transe) cu suma totala de 311.000 USD. Gratie sprijinului Bancii Mondiale, la facultatea ieseana de economie a luat fiinta, dupa standardele occidentale de invatamant postuniversitar), un departament de Educatie Economica Permanenta, scoala postuniversitara de afaceri fiind parte a acestuia. Scopul lor este de a forma manageri capabili sa faca fata problemelor la nivelurile top managementului companiilor sau in propria afacere.
Mihaela Brezeanu